Háttérkép
2,7 milliárd forintot kér Tatabánya a kormánytól
2,7 milliárd forintot kér Tatabánya a kormánytól
2022. január 4.
Többmilliárdos veszteséggel számolnak a megyei jogú városok 2022-ben, köztük Tatabánya is. A Megyei Jogú Városok Szövetsége összesítette, hogy az önkormányzatoknál mekkora összegű bevételkiesés és kiadásnövekedés lépett fel a kormányzati megszorító intézkedések és a gazdasági válság következtében.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata is válaszolt a Megyei Jogú Városok Szövetségének adatszolgáltatási kérelmére, amely a város költségvetésében várhatóan fellépő veszteségek rögzítésére irányult. Összességében 2,7 milliárd forintot kér Tatabánya a bevételkiesések és többletkiadások kompenzálására. A Szövetség a tagönkormányzatok nevében fordul a Pénzügyminisztériumhoz január első felében, hogy tárgyaljon a veszteségek kormányzati megtérítésének lehetőségeiről.

Közel egy évvel az első kihirdetése után a kormány 2021-ben gyakorlatilag meghosszabbította 2022-re is azt a szabályt, amely megtiltja, hogy az önkormányzatok emeljék a helyi adók szintjét és hogy új adót vessenek ki. Az adótörvényben újfent rögzítették a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így 2022-ben is automatikusan jár az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Az intézkedés révén országosan nagyjából 150 milliárd forinttól esnek el az önkormányzatok, Tatabánya esetében ez a bevételcsökkenés 940 millió forint.

A gazdasági válság érintette a Tatabányán működő vállalkozásokat is, bevételeik csökkenése pedig az önkormányzat után fizetett adóra is hatással van. A gazdasági visszaesés miatt felmerülő helyi iparűzési adóbevétel csökkenést Tatabánya önkormányzata 760 millió forintra becsülte.

A Népszava ma megjelent cikkében azt írja, a megszorítások mellett a növekvő energiaárak miatt is nagy veszteséggel számolnak a megyei jogú városok. Szombathelyen az energiaár emelés 180 millió forintos kiesést, Salgótarjánban az áramdíj növekedése 68 millió forintos kiesést jelent, míg Tatabányán a gáz és villany árának növekedése 300 millió forintos kiadás növekményt jelent a város költségvetésében.

A gyermekétkeztetést biztosító szolgáltató cég által kért emelés miatt 200 millió forint többletköltséggel számol Tatabánya, ugyanerre a célra Szombathely 180 millió forinttal költ többet idén.

Szintén megterheli az önkormányzatok költségvetését az évben, hogy ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is. Tatabányán a minimálbér, garantált bérminimum emelkedésének hatása 500 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzat 2022-es évi költségvetésében.


A Népszava kérdésére Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke elmondta, a héten találkoznak Banai Péterrel a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkárával, és legalább három területen pozitív választ remélnek a kéréseikre. Ezek egyike az iparűzési adóbevételek csökkenése, a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatti önkormányzati terhek, a harmadik pedig az energia áremelkedése miatt megnövekedett kiadások csökkentése lehet.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!