Háttérkép
Őszi lomb eltakarítása
Őszi lomb eltakarítása
2021. november 18.

Megkezdődött az őszi lomb eltakarítása a város közterületeiről. A nyár végi szárazság és a fagymentes ősz miatt elhúzódó munkálatokra számít a szolgáltató. Tatabányán összesen kettő millió négyzetméternyi zöldfelület gondozása a feladat. A fákról lehulló levelek eltakarítása éves szinten 20 millió forintjába kerül a városnak.

Mivel több hétig folyamatosan hullajtják levelüket a vegyes állományú fák, mozaikszerűen, első körben a forgalmasabb helyeken, akár többször is visszatérve gyűjtik a lombot kézi és gépi erővel.

A fűnyírók közül a fülkével ellátott eszközök a hidegebb időszakban is jól használhatók, a lombot pedig gyűjtés közben összevágják.

A levelek egy része a zöld területeken maradhat, komposztként gazdagítva a talajt. A bokrok, cserjék tövében hagyott avar fontos tápanyagot nyújt a zöldfelületeknek, amely így ellenállóbb lesz. A T-Szol Zrt. a begyűjtött lombot egy önkormányzati területre szállítja. Ugyanide kerülnek a kivágott fák összedarált ágai is. Naponta 100-120 köbméternyi avart fuvaroznak a teherautók a telephelyre. Összesen évente hatezer köbméternyi levelet gyűjt be a városban a szolgáltató.

Első ütemben a járdák, kiemelt területek, piac, közintézmények környezete kerül sorra, majd 2-3 hónap leforgása alatt – időjárástól függően – még az idén a város érintett közterületeinek 70 százalékán begyűjtik a lombot.

https://youtu.be/pPmxZ8WzfKU

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!