Háttérkép
Állatok világnapja az Ebrendészeti Telepen
Állatok világnapja az Ebrendészeti Telepen
2021. október 13.
A Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület október 9-én szervezte meg szokásos, állatok világnapi ünnepségét a Tatabányai Ebrendészeti Telepen. Több mint kétszáz állatbarátot láttak vendégül, akik azért érkeztek, hogy szebbé tegyék a Telepen élő kutyák és macskák napját.

Bányai Krisztina, az Egyesület elnöke elmondta, szombaton nagyrészt azok látogattak ki a rendezvényre, akik évek óta rendszeres támogatói a szervezetnek, illetve korábban már örökbe fogadtak a Telepre bekerült állatokat. A hétvégén tápot, jutalomfalatokat, játékot, macskaalmot hoztak ajándékba a jobb sorsra érdemes macskáknak, ebeknek.

A látogatóknak, állatbarátoknak zsíroskenyérrel, a gyerekeknek arcfestéssel és csillámtetkóval készültek.

Ebben az évben nagyjából 280 kutya és 100 macska került a városi Ebrendészeti Telepre, amellyel évek óta szorosan együttműködik a Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület. A magukra hagyott jószágok állategészségügyi ellátásáról és örökbeadásáról folyamatosan gondoskodnak a Telep dolgozói, jelenleg 30 kutya és 15 macska lakik náluk.

Bányai Krisztina elmondta, ma már nem az állatok utcára kerülése a legjellemzőbb probléma. Az egykori gazdák közvetlenül a Telepre viszik be a kutyákat, cicákat, az indokok között egyik leggyakoribb a költözés, családi házból tömblakásba csak a legritkább esetben viszik magukkal a háziállatot.

Egy másik gyakori élethelyzet, amellyel az Egyesület és a Telep munkatársai találkoznak, amikor elhunyt családtagtól örökölt állattól szabadulnak meg. Bányai Krisztina éppen emiatt szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy idős embereknek lehetőség szerint ne vásároljanak, ne ajándékozzanak fiatal állatot.

A felelőtlenül kiválasztott kutyafajta is az állatról való lemondáshoz vezethet. A nagytestű kutyák tartására nincs mindenki felkészülve, gyakran nem megfelelően tanítják őket, nem viszik kutyaiskolába szükség esetén sem, illetve nem ivartalanítják az állatot. A házőrzőnek szánt állatok 1-2 éves korukra problémássá válnak, a gazdik "fejére nőnek", ilyenkor gyakran róluk is lemondanak, mondta el az Egyesület elnöke.

Bányai Krisztina hozzátette, az ivartalanítás fontosságát nem győzik hangsúlyozni. Az éves szinten nagyjából 700 Telepre került állatszámot sikerült leszorítani nagyjából 400-ra, ez annak köszönhető, hogy a hátrányosabb helyzetű városrészekből - ahol sajnos még sok munka vár az állatvédőkre és hatóságokra az ott lakók állattartási szokásainak megváltoztatására -  folyamatosan begyűjtik és ivartalanítják az állatokat, az Egyesület saját forrásainak nagy részét erre fordítja.

Az azonban nehezen érthető, tette hozzá Bányai Krisztina, hogy azok az állattartó családok, akiknek az anyagi helyzete ezt megengedné, miért nem ivartalanítják saját házi kedvencüket. Gyakran előfordul, hogy szaporítás után nem találnak gazdát a kiskutyáknak, macska kölyköknek, ők rendszerint szintén a Telepen kötnek ki.

Az ivartalanítás költsége egy 25 kilós szuka kutya esetében nagyjából 35 és 50 ezer forint között van Tatabányán, egy ugyanekkora kané 25-40 ezer forint. A nehéz helyzetben élő családoknak rendszerint segít az Egyesület, a lehetőségeikhez mérten. Abban minden állatvédő szervezet egy véleményen van, hogy további jelentős, elsősorban kormányzati szintről érkező támogatásra és országos ivartalanítási programra lenne szükség, hogy meg lehessen szüntetni, vagy legalább javítani lehessen azokat az állapotokat, amelyben jelenleg nagyon sok állat kénytelen élni.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!