Háttérkép
Megemlékeztek az aradi vértanúkról
Megemlékeztek az aradi vértanúkról
2021. október 6.

Október 6-án délután az aradi tizenhármakra és Battyhány Lajos miniszterelnökre emlékeztek Tatabányán az Aradi vértanúk terén.

A KPVDSZ Művelődési Ház által szervezett gyásznapi megemlékezésen Lusztig Péter, Tatabánya Megyei Jogú Város alpolgármestere osztotta meg gondolatait. Beszédében kiemelte, a szörnyűséges megtorlások ellenére Battyhány Lajos miniszterelnök és az aradi tizenhármak halála, hazájukhoz való hűsége és a szabadság eszméjéhez való ragaszkodása nem volt hiábavaló.

Lusztig Péter elmondta, a mártírok emlékét a magyar nemzet emlékezetéből nem tudták kitörölni, az ellenállás a szabadságharc leverése után is folytatódott, így "végső soron a forradalom győzött a tárgyalóasztaloknál: az áprilisi törvények nagy része, valamint a 12 pont újra törvényi erőre emelkedhetett a kiegyezés után".

A megemlékező műsor részeként Boldizsár Tamás, a Budapesti Operettszínház művésze, valamint a Népház Show Formációs Táncegyesület előadását is megtekinthették a rendezvény résztvevői.

Az esemény zárásaként tatabányai intézmények vezetői, civilszervezetek és pártok képviselői mécsest gyújtottak, és elhelyezték az emlékezés koszorúit a kopjafáknál az Aradi vértanúk terén.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!