Háttérkép
„Cseppet sem!”- sütőolaj gyűjtőpontok
„Cseppet sem!”- sütőolaj gyűjtőpontok
2021. szeptember 30.
Városunk is csatlakozik a lakossági sütőolaj-begyűjtési rendszerhez. Ezzel a szelektív gyűjtési formával megelőzhető, hogy a lakosság körében keletkezett használt sütőolaj és sütőzsiradék kezeletlenül a környezetbe jusson.

Az anyag nagy része jelenleg még a szennyvízcsatornában végzi: lerakódásokat képezve a csatornahálózat falán, mely dugulást okozhat. Az olaj „végállomása” általában a települési szennyvíztisztító, ahol nagy energiafelhasználással és munkával lehet csak kiszűrni a vízből az olajat. A talajba jutva az olaj súlyosan károsítja az élőflórát. Egyetlen liter használt sütőolaj 1 000 000 liter ivóvizet tehet fogyaszthatatlanná.

A tatabányai önkormányzat is nagy erőfeszítéseket tesz a helyi környezet védelme érdekében. A tervek szerint a gyűjtő cég 240 literes gyűjtőket telepít a városban. A gyűjtés „cseppmentes” rendszerű: az összegyűjtött anyagot zárt csomagolásban, PET-palackban vagy befőttesüvegben helyezhetik a lakók a gyűjtőbe, melyet a cég rendszeresen ürít és karban tart.

A gyűjtőpontok intézményei minden összegyűjtött hasznos kilogramm használt sütőolaj után 25 forint szabadon felhasználható visszatérítést kapnak a cégtől, így a környezetvédelmi jelentőség mellett anyagi haszonnal is jár a csatlakozás. Az oktatási-nevelési intézmények udvarain elhelyezett gyűjtők ezen túl jó szemléletformáló hatással is bírnak az ifjúság és a szülők körében. Erre felhívást küldött a polgármester az intézmények és a társasházkezelők számára arra kérve őket, hogy csatlakozzanak a programhoz, fogadjanak be gyűjtőpontokat. További információk: www.tatabanya.hu

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!