Háttérkép
Egykor bányakapitányság – ma kamarai székház és oktatóközpont
Egykor bányakapitányság – ma kamarai székház és oktatóközpont
2021. szeptember 9.
Megnyitotta kapuit a Komárom-Esztergom Megyei Állandó Vadászati Kiállítás és Oktatóközpont. A vadászkamara megyei szervezetének otthont adó patinás épület egyben természeti-vadászati ismeretterjesztő centrum szerepét is betölti.

Az épület Tatabánya történelmi főutcáján a Jászai Mari Színház melletti Liget szélén található. Mind a helyszínválasztással, valamint az épület jellegével azt szeretné sugallni, a kamara, hogy a vadászathoz a történelmiség is hozzátartozik. Kifejezetten egy ódon hangulatú, nagymúltú, patinás épületben, az egykori bányakapitányság épületében kapott helyet a kamara, a kiállítás és az oktatóközpont.

Az 1920-as években a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. a felsővezetői számára hozta létre az épületet, ami az elmúlt közel 100 esztendő alatt több átalakítást is megélt. A rendszerváltás idején a Tatabányai Szénbányák Vállalat Bányakapitányságaként fejezte be a magyar szénbányászat szolgálatát, majd Tatabánya tulajdonába került, és 2019 májusában pályázat útján vásárolta meg a vadászkamara.

„A tatabányai központ az ország egyik, ha nem a legigényesebben kialakított, legszebb épülete, kiállítása” – mondta el az épület ünnepélyes megnyitóján dr. Jámbor László országos kamarai elnök, aki a Hubertus kereszt gyémánt fokozatú elismerését adta át Szalai Árpád megyei elnöknek és Nagypál Zoltán megyei titkárnak.

Egykor Tatabánya neves szülötte, Reviczky Gábor színművész is e házban élt családjával. A magyar erdők nagyköveteként számon tartott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész kicsit hazatérve vett részt a központ átadásán és felidézte a városhoz, valamint az épülethez kötődő emlékeit.

Az anyagi lehetőségekhez mérten a kamara igyekezett az eredeti állapotoknak megfelelően helyreállítani a házat. A központ 300 négyzetméterén a kiállítótereken túl elméleti oktató és gyakorló helyiségeket, könyvtárat, valamint egy kiszolgáló irodát alakítottak ki. A négy méteres belmagasságú, tekintélyes kiállítótérben a vadászati eszközök és a preparátumok mellett színvonalas trófeagyűjtemény is megtekinthető. Interaktív táblák, valamint nagyméretű, érintő képernyős monitorok teszik majd lehetővé a fiatalok számára, hogy játékos formában sajátíthassák el az ismereteket, de akár a szimulációs lövészetet is kipróbálhatják.

Lehetőség lesz kihelyezett környezetismereti órákra is a fiatalok számára, valamint a jövőbeni tervek között szerepel - az újabb pályázati lehetőségek függvényében - egy tágas szaletli kialakítása az udvarban, mely közösségi térként, de akár nyitott előadóként is funkcionálhat majd. “Ismerd meg a vadászokat” címmel két éve iskolai vándor-programot szervez a megyei kamara. Kiállító vitrinekben vadászati témájú tárgyakat, eszközöket mutatnak be és ismeretterjesztő előadásokat tartanak.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!