Háttérkép
Kevés bérlakás, sok pályázó
Kevés bérlakás, sok pályázó
2021. augusztus 23.
A veszélyhelyzetben kilakoltatási tilalom van érvényben, így az önkormányzatnak nincs lehetősége felszabadítani azokat a lakásokat sem, amelyeket önkényesen foglaltak el.

Erről azon a megbeszélésen volt szó, melyet a Tatabánya jegyzője egy sajtómegkeresés alapján hívott össze. Az újságírói kérdés konkrét ügyre vonatkozott, amely egy pályázó posztja nyomán a közösségi médiában látott napvilágot. Eszerint elutasította a város a kérvényét, melyben lakáshoz szeretett volna jutni két gyermekkel.

A megbeszélésen elhangzott: egy-egy lakásra megháromszorozódott a pályázók száma az elmúlt években. Míg hét éve volt olyan dózsakerti lakás, melyet többször is kiírtak jelentkező hiányában, ma már 30-40 jelentkező is beadja a pályázatát egy lehetőségre.

Az érintett ügyben szereplő hölgy egy alkalommal, tavaly júniusban pályázott. A bírálatot végző bizottság egyhangúlag döntött arról, hogy nem ő költözhet be az adott lakásba. Egyébként összesen 32-en pályáztak erre a lehetőségre, a hölgy a pontozásos rendszer szerint a 18. helyre került a sorban. A bizottság végül egy olyan családot részesített előnyben, akik három gyermekkel egy egyszobás lakásból költözhettek nagyobb élettérbe. A hölgy ügyében a családsegítő szolgálat is kéréssel fordult a hivatalhoz, amelyre azt a választ adta a szakiroda, hogy pályázaton kívül nem áll módjában lakhatást biztosítani a családnak.

A nyilvántartás szerint van olyan pályázó, aki 2014, illetve 2016 óta minden kiírt lakásra jelentkezik válogatás nélkül. A szakiroda felállítja a pontozásos sorrendet, majd a Gazdasági, lakásügyi és turisztikai bizottság dönt minden esetben. Így ők eltekinthetnek a sorrendtől is - nyolc év alatt 55 esetben tették ezt. A bizottság tagjai: Frankné Farkas Gabriella, Boda Bánk, Magyarné Kocsis Andrea, Hoffer Dávid, Járási László, Nagy Károly.

A veszélyhelyzetben a bizottság ún. átruházott hatáskörét a polgármesternek kellett gyakorolni, így amikor a szakbizottságok nem üléseztek, a városvezető a szakirodák által előkészített ügyekben egymaga döntött. Szücsné Posztovics Ilona polgármester egy súlyos beteg és egy mozgáskorlátozott bérlő akadálymentes elhelyezésének kivételével minden esetben a legmagasabb pontszámmal rendelkező pályázó részére utalta ki az önkormányzati lakást. A bírálati pontrendszerben számít például, hogy a jelentkező mennyi ideje él Tatabányán, hány gyermeke van, milyen jövedelmi viszonyok között él, és kizáró oknak számít a helyi rendelet szerint, ha lakástulajdonnal rendelkezik, vagy az önkormányzat felé tartozása van.

Jelenleg tizenkét önkormányzati lakás áll felújítás alatt. A munkálatokat a GAMESZ koordinálja és végezteti el. Amint elkészültek egy lakással, jelzik, hogy kiírható pályázatra. Nem ritka, hogy milliós felújítást kell eszközölni az ingatlanon, miután kiköltözött belőle az előző bérlő.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!