Háttérkép
Boldog, szép napok a könyvtárban
Boldog, szép napok a könyvtárban
2021. július 20.
A magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben – ezt az alcímet viseli az a kiadvány, melyet a József Attila Városi és Megyei Könyvtárban mutattak be. Mikolasek Zsófia igazgató köszöntése után Nász János beszélgetett a könyv megyei fejezetének szerzőjével, Cserteg Istvánnal.

Hangulatos beszélgetés adott korrajzot, bevonva a közönséget is a nosztalgiázásba – ki melyik együttes zenéjére emlékszik, melyik helyi szórakozóhelyre, klubba járt barátaival.

A megyei könyvtár a galériáján rendezett plakátkiállítással lepte meg a vendégeket.

„Álmodozások kora” fejezetcímet kapta a könyvben Komárom-Esztergom megye. Ez részben Szabó István rendező első nagyfilmjének köszönhetően nem véletlen. Másrészt elkezdődött a rendszerváltás körül az a civil gondolkodás, hogyan lehet a könnyűzenei életben feloldani a Budapest központú gondolkodást. Létrejöttek a megyei erővonalak több városban. Elkezdődött a jövőben való gondolkodás, a valós zenei tehetséggondozás. A semmiből született meg a megyében sok zenei klub, tehetséggondozó rendszer, amelyet esetleg a mindenkori hatalom már nem gyanakodással, tiltással figyelt, hanem már lassan-lassan támogatott is részleteiben. A könyv fejezetei ezt az átmenetet mutatják be minden nehézségeivel együtt.” – nyilatkozta Cserteg István, a könyv megyei szerzője. A könyvből kitűnik számos ellentmondás a kor magyar könnyűzenei háttér folyamataiból, összefüggéseiből.

A kiadványban Bajnai Zsolt, Csatári Bence, Jávorszky Béla Szilárd, Koszits Attila, Németh Tibor, Váradi Ferenc, Virág Zoltán és Cserteg István mutatja be miként alakult Magyarországon a könnyűzene a rendszerváltás idejében.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!