Háttérkép
Mindenki másképp más
Mindenki másképp más
2021. július 16.
– ezzel a címmel hirdetett olvasótábort a József Attila Városi és Megyei Könyvtár.

A 3-6 osztályos általános iskolások olyan területeket érintenek játékos foglalkozásokon, mint a fiziológiai fogyatékosság vagy az etnikai másság. Utóbbi téma vendége volt szerdán Danis Lídia. A Jászai Mari Színház színművésze közvetlen beszélgetést folytatott a gyerekekkel arról, hogy ő sem mindig tudott beszélni saját cigány származásáról. A tanulás lehetővé tette, hogy az legyen a munkája, amit nagyon szeret. „Amikor ezer felvételiző közül a harmadik rosta után kiestem és nem vettek fel a színművészetire, a Nemzeti Színház stúdiójában tanultam tovább”.

„Hiszem, hogy semmi sem véletlen, minden okkal történik, még akkor is, ha ott és akkor úgy érezzük, gátol bennünket a fejlődésben.”

A színművész szerint, ha valaki roma, mindig hátrányból indul. Az anyaként megélt tapasztalatok szerint nem is mindig a bőrszínnel, sokkal inkább a viselkedéssel, a szegénységgel, az ápolatlansággal társítják a megkülönböztetést.

A gyerekek a beszélgetések alapján nehéznek, fárasztónak gondolják a színészek életét, már csak azért is, mert sokszáz oldalnyi szöveget, a tánchoz koreográfiát kell megtanulni. Danis Lídia a szerepek szövegének tanulásával kapcsolatban elárulta, hogy ő maga babonás. A sok tanulás mellett bizony beteszi a párnája alá is a nyomtatott papírokat. A legnehezebb talán azt elsajátítani, hogy ha valaki hibázik a színpadok, vagy elfelejti a szövegét, abból a közönség ne érzékeljen semmit.

 

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!