Háttérkép
Vendéglátók, sörözők ellenőrzése
Vendéglátók, sörözők ellenőrzése
2021. június 17.
Az elmúlt időszakban többször is változtak az üzletek nyitva tartási lehetőségei a pandémia miatt. A Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodája az idei esztendő 1. féléves munkaterve szerint a vendéglátó üzleteket, sörözőket ellenőrzi.

A tapasztalatok szerint az eddig ellenőrzött kereskedők a hatályos kereskedelmi és veszélyhelyzeti szabályokat betartják, a vásárlókkal betartatják. Megállapítást nyert azonban, hogy a valós nyitva tartási idő eltér a kereskedelmi nyilvántartásunkban rögzített, bejelentett nyitva tartástól. Ezeket jegyzőkönyvekben rögzítették, és formanyomtatványokat biztosítottak a vállalkozóknál, melyeken öt napos határidővel be tudják jelenteni az üzlet nyitva tartási rendjét.

Minden ellenőrzésről helyszíni jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a kereskedő, valamint az adott telephelyen folytatott kereskedelmi-, vendéglátó tevékenység adatait, a forgalmazott termékek körét, a külön engedélyek meglétét, a termékek forgalmazásához előírt eszközök, berendezések használatát, a tevékenységgel összefüggő szolgáltatások feltételeinek megvalósulását, a veszélyhelyzeti szabályokra vonatkozó figyelmeztetéseket, hatályos jogszabályi tájékoztatásokat, az ellenőrzési szempontok jogszabályhelyeinek megjelölésével.

Az ellenőrök az üzlettérben tapasztaltakat (forgalmazott termékek köre, hitelesített vásárlók könyve stb.) egybevetették a hivatali nyilvántartással.

Néhány a megtett észrevételek közül:

A vásárlók könyvéből - adatvédelem céljából - a kitöltött oldalak minden példányát el kell távolítani, a könyvet csak üresen lehet kihelyezni.

A közelmúltban változott kereskedelmi szabályok előírásai: elektronikus fizetés biztosítása, vendéglátó üzlettípus bejelentése.

Fokozottan figyelnek az ellenőrzések során a szeszes ital forgalmazás szabályaira és jogkövetkezményeire mind a kiskorúak védelmére, mind a szabálysértési törvényben rögzített ittas vásárlók kiszolgálására tekintettel. Ellenőrizték a kimért italok forgalmazásához előírt hitelesített mérőeszközök használatát.

A vizsgált üzletek önálló hulladékelszállítási szerződéssel rendelkeznek.

Az ellenőrzések alkalmával nem tapasztaltak szabálytalanságot a járványügyi előarások betartásában. A vendéglátó üzletek bejáratán, valamint a belső- és terasz részen is több helyen figyelmeztető feliratokat helyeztek ki.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!