Háttérkép
A játék- és fitness eszközök vizsgálatáról
A játék- és fitness eszközök vizsgálatáról
2021. június 10.
Az óvodai, bölcsődei udvarok játékainak felmérése és megújítása után az idén áprilisban a közterületi játszóterek vizsgálatára került sor.

Tatabányán 70 helyszínen összesen 447 játék áll a gyermekek rendelkezésére. Közülük van, amelyiket 10 évnél is régebben helyezték ki. Minden eszközről jegyzőkönyv készül azzal a kiegészítéssel, hogy milyen beavatkozásra szorul a játék. Javítani, festeni, cserélni kell egy-egy részét, vagy akár az egészet. Nem csak a használattól kophat, de az időjárás és rongálás is okozhat olyan károkat, amelyek miatt szükség van a javításra, folyamatos karbantartásra. A költség várhatóan több millió forint lesz.

Az előírások is folyamatosan változnak. Ilyen például a fogantyúk markolata, és a lábtámaszok kiálló része kisebb a megengedettnél, ezért cserélni szükséges.

Igaz a változás a fitness eszközökre is, melyből városunkban hatvan darab van használatban. A lakótelepek, szabadidőparkok kedvelt edzőhelyeinek biztonsági előírásai az idén januárban változtak. Tavasszal már az ellenőrzést is megtette a hatóság – visszamenőleg. A vizsgálat eredményeként szabványügyi felülvizsgálatot írtak elő, azok megszerzéséig pedig több eszközt nem használhatnak a városlakók. Mivel az egész országban egyszerre történt az ellenőrzés, és a rövid határidő miatt mindenhol egy időben van szükség arra a minősítésre, melyre összesen négy vállalkozást lehet igénybe venni, eltart egy ideig a papírok beszerzése. Akad olyan fitness park is Tatabányán, melyet éppen az a minisztérium biztosított pályázat keretében, amely most az ellenőrzést végezte. Itt is újra kell minősíteni az eszközöket, mivel az átadott dokumentációkban szereplő tanúsítványok lejártak.

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!