Háttérkép
Az új könyvtár tudásközpont és közösségi tér is egyben
Az új könyvtár tudásközpont és közösségi tér is egyben
2021. május 29.
Megnyitotta kapuit a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. Az ünnepségen Demeniv Mihály harmonikajátékát és Mikola Gergő színművésztől József Attila verset hallhatott a közönség. Az ünnepi beszédek után Szücsné Posztovics Ilona polgármester az új, elektronikus olvasójeggyel nyitotta ki a bejárati ajtót, invitálva a vendégeket a könyvtár megtekintésére.

Az ünnepi alkalmon részt vett Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Lusztig Péter, Tatabánya alpolgármestere is.

Az új épületben több rendezvényterem, informatikai eszközökkel felszerelt oktatóterem, és az olvasásra, zenehallgatásra, filmek megtekintésére, folyóiratolvasásra, a közösségi időtöltésre alkalmas tér várja a könyvtárlátogatókat.

Már babák számára is találhatók könyvek az új gyermekkönyvtárban, a korosztálynak megfelelő elhelyezéssel, elérhetőséggel. Játékok, diafilmek, filmek, a szülők számára pedig a gyermekneveléssel, a családdal kapcsolatos könyvek is kölcsönözhetők a gyerkőc olvasójegyével.

Az informatikai rendszer megújításával olyan szolgáltatások érhetők el az olvasók számára, amely közkönyvtárak esetében – országos viszonylatban – egyedülálló. Eszerint minden könyvet digitális jellel láttak el, így az elektronikus olvasójeggyel együtt a könyvtárban megtalálható automatán keresztül egyszerűen, gyorsan kikölcsönözhetők, illetve visszaregisztrálhatók a könyvek. Ez a rendszer egyben a lopás megelőzését is lehetővé teszi. Aki előzetesen jelzi, a könyvtár nyitva tartásán túl is átveheti az igényelt könyvet egy, a csomagautomatákhoz működéséhez hasonló eszközön keresztül. Ehhez a zárt térben elhelyezett géphez az új tagsági kártyával nyíló ajtón keresztül lehet bejutni. Ugyanitt előzetes jelzés nélkül vissza is tehető a már elolvasott dokumentum.

Az informatikai rendszer beolvassa a könyvekben lévő digitális jelet, amely jelentősen megkönnyíti például a leltározást, a könyvek nyilvántartását, illetve keresését is, amennyiben nem a megfelelő polchelyre kerülne vissza. A szolgáltatásokról minden információ megtalálható a www.jamvk.hu oldalon.

Nyitva tartás: kedd-péntek: 9.00-19.00, szombat: 9.00 – 17.00

Az intézmény és rendezvényei látogatásakor a mindenkori járványügyi szabályok érvényesek, így a jelen körülmények között csak az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók vehetik igénybe személyesen a szolgáltatásokat.

Az épületben a maszk viselése kötelező.

 

Fapados könyvtár hétfőnként

A pandémia idején jól bevált fapados könyvtárszolgáltatás továbbra is kiszolgál minden olvasót (a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőket is): május 31-től hétfőnként 13.00 és 18.00 óra között a járványügyi intézkedések végéig. A könyvigényeket a konyvbox2021@gmail.com email címre várja az intézmény.

 

További híreink

Új kérdőív elérhető!
Kérjük, töltse ki Tatabánya város fejlesztési stratégiájának megújításáról szóló kérdőívet!