Egy település jövője, fejlődése elképzelhetetlen a településen szívesen élő, szívesen munkát vállaló elkötelezett polgárok tevékeny jelenléte nélkül. Minden eszközzel támogatni kívánjuk a helyi közösség erősítését, generációk együttműködését, a fiatalok helyben maradását.

Annak érdekében, hogy a fenti célokat elérhessük a munkahelyek létrehozása, a családbarát környezet mellett a fiatalokat megszólító program indítását is szükségesnek tartjuk. A város segíthet a munkát kereső fiatalok és a szakképzett munkavállalókat kereső cégek és intézmények kapcsolatépítésében, illetve a jól működő kamatmentes hitel mellett új lehetőségek megteremtésével is támogathatja a fiatalok Tatabányán maradását. Minden forint, melyet a fiatalok, családjaik városban történő otthonteremtésére, a munkavállalás segítésére fordítunk, nem más, mint befektetés a jövőbe.

A programban több kitűzött cél elérésén keresztül lehetőséget kívánunk biztosítani a helyi kötődésű fiatalok felsőoktatásban történő részvételének támogatására. Fókuszálunk a program keretében a hiányszakmák feltöltésének segítésére. Ennek eszköze egy háromoldalú megállapodás, hogy mind a leendő diplomás fiatal, mind pedig a tatabányai székhelyű gazdasági társaság a megfelelő partnert lássa egymásban. Mindehhez a katalizátor szerepét láthatja el az önkormányzat által létrehozott és finanszírozott alapítvány, oly módon, hogy pontosan, és minden résztvevő által világosan követhető szabályok segítségével nyújt pályázati eljárásban támogatást a diáknak tanulmányaihoz, a munkáltatónak pedig a foglalkoztatáshoz. Ezzel a lépéssel válik teljessé az elmúlt években, a szakképzésben hiányszakmát tanuló diákok számára létrehozott ösztöndíjrendszer, amit természetesen tovább működtetünk.

Háttér