Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 

A Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat története a 70-es évek elején, a már itt dolgozó (és vegyes házasságokban itt élő) lengyel nemzetiségű lakossokkal kezdődött. Az ő egyéni, családi, házassági kapcsolataik alapozták meg városunk lengyel nemzetiségi lakosságának magját, történetének kezdeteit. Mára, az itt élő lengyel nemzetiségű lakosok száma 40-50 fő közé tehető, akik közül 25-30-an aktívan részt is vesznek a lengyel nemzetiségi önkormányzat rendezvényein, programjain is.

Intézményét tekintve a Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 1990-es évek végén jött létre. Bár - kis létszámuk miatt - nem működtetnek önálló kulturális vagy művészeti csoportot, de mind a budapesti, mind pedig a lengyelországi csoportokkal együttműködve részt vesznek a lengyel nemzetiségi rendezvényeken aktív szerepet vállalva a lengyel kultúra és nyelv megőrzésében. Az eltéphetetlen nemzetiségi kötődés rendezvényeikben is megmutatkoznak. Az Országos Lengyel Önkormányzattal közösen szervezett tavaszi ún. „Biesiada”, melynek a 2018-as évben Tatabányán a Bányász Művelődési Otthon adott helyet.

A Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Elsődleges feladatnak tartja a lengyel nyelv és történelem, valamint a lengyel hagyományrendszer ápolását. Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol városunk önkormányzatával és a többi kisebbségi önkormányzattal egyaránt.

Így részt vesznek a város által szervezett megemlékezéseken, koszorúzásokon és kulturális programokon is, valamint szeretettel várják saját programjaikra is a városban élő magyar és kisebbségi nemzetiségek tagjait is viszont-meghívás keretében.

Az évente ismétlődő programokon vesznek részt, mint például:

- Országos Lengyel kisebbségi Önkormányzat szervezte februári farsangi mulatság

- április 13-án koszorúzással emlékeznek meg a Katyi-ni kopjafánál, a Katyni vérengzés áldozatairól

- május 3-án a Lengyel Alkotmány Ünnepét tartják

- május végén június elején a megyei könyvtár által szervezett nemzetiségek hete programba kapcsolódnak be

- júniusban a gyereknapot ünneplik

- júniusban részt vesz a lengyel testvérváros Bedzyn-i napok programjain Lengyelországban

- októberben rendszeresen részt vesz a Nemzetiségek Napja rendezvényen, amit felváltva az 5 nemzetiségi önkormányzat rendez

- novemberben megtartja az "Andrzejki" azaz András napot

- december elején mikulásnapot szervez ostyatöréssel

- részt vesz a Budapesti Perszonális Plébánia rendezvényein, ezen kívül havi rendszerességgel tart lengyel nyelvű misét és klubnapot,

A Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat jó kapcsolatot ápol több lengyel nemzetiségi önkormányzattal, és ezek között is kiemelten az Országos Lengyel Önkormányzattal. Ezen túlmenően rendezvényeiken jelen vannak azoknak a településeknek a lengyel tagjai, ahol nem működik önkormányzat. Ilyen Oroszlány, Héreg, Szákszend, Császár, Kecskéd.

 

Elérhetőségek:

Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

Iroda: 2800 Tatabánya Béla király krt. 57.

 

Elnök:

Szalai Árpád István

Tel.: +36 30/449-4229

Email: matuskatb@citromail.hu 

 

Elnökhelyettes:

Németh Ferenc (piro-feri@chello.hu)

 

Képviselő:

Bagdány János (bagdany.janos@gmail.com)