Tatabányai Görög Kisebbségi Önkormányzat

A Tatabányai Görög Kisebbségi Önkormányzat (hasonlóan a többi helyi nemzetiségi önkormányzathoz) sajátos, önálló, mozgalmas életet él városunkban. Hazánkban az első helyi görög nemzetiségi önkormányzatok 1994-ben jöttek létre, melyek elsődleges célja a görögségtudat megőrzése, a Magyarországon élő görögség képviselete, melynek múltja összekapcsolódik a magyarság, azon belül is az 1950-es évek kezdetétől Tatabánya történetével.

A Tatabányai Görög Kisebbségi Önkormányzat programjaiban őrzi kultúráját, anyanyelvét.

Az itt élő görög nemzetiségű lakosok száma 140 fő. Intézményegysége Tatabányán a Manolisz Glezosz 12 Évfolyamos Görög Kiegészítő Nyelviskola kihelyezett intézményegysége, mely gyermek és felnőtt görög nyelviskola. Több, saját nemzeti névvel ellátott csoportot működtet. Ilyenek az „Arachn”, azaz Kézműves kör, a „Piimon”, mely a szavalókör, az „Esztia” elnevezésű főzőklub, a nyelvklub valamint a 20 fővel működtetett természetvédő csoport az „Artemis”.

Rendezvényei kötődnek a görögkatolikus egyházhoz és a görög nemzetiségi ünnepekhez, melyeket városunkban is igyekeznek megtartani. A görög kulturális és szakrális értékek megőrzése, az anyanyelv ápolás kiemelt jelentőségű az önkormányzat és a helyi görög közösség számára. Tatabánya polgárai és a magyar kultúra képviselői kuriózumként tekintenek a görög hagyomány és hitvilágra éppúgy, mint az itt élő kisebbségi nemzetiségek mindegyikére. Rendezvényeiken kölcsönösen részt vesznek, szívesen ismerik meg egymás kultúráját, nyelvét, hagyomány és eszmerendszerét.

Tatabányai Görög Kisebbségi Önkormányzat ünnepeiben kiemelt a görög nemzeti, március 25-i ünnep megrendezése. A január 6-i vízkereszt, a görög egyház egyik legjelentősebb ünnepe, az égi és a földi élet találkozásának szimbólumaként, az Úrjelenés ünnepeként megmutatkozik benne a görögség erős, hitbeli kötődése. Ezt követi a január 15-i Vaszilopita-vágás, mely összehozza a görög családokat. Ennek története különleges, hiszen egy közösen elfogyasztott torta rejti a flurit, vagyis szerencsepénzt, melyet a görög hagyományoknak megfelelően egy szerencsés résztvevő torta szelete rejt majd. Aki ezt megtalálja, arra kedvező dolgok várnak abban az évben. De nem kevéssé jelentős a Görög Húsvét sem, az év legjelentősebb, ceremóniákban bővelkedő többnapos vallási ünnepe, melyben Krisztus képmásának és halotti ágyának virággal meghintése, a hagyományos húsvéti körmenet, a piros tojás és a bárány sütés valamint a „lámbádá”, az örök világosságot jelképező gyertya is fontos szerepet kap.

Az egyházi és állami ünnepeken kívül tartanak még Valentin és szemétszedés napot, valamint megrendezik az Agios Nikolaos napot. A görög történelemhez kapcsolódóan rendezik meg az 1941. október 28-i görög nemzeti ünnepet, a NEM napját, mely egy évforduló, jelképe a görög nemzeti öntudatnak, a bátorságnak és a kitartásnak.

Az önkormányzat rendszeresen megjelenteti Színező-kifestő füzetét mely az Ókori görög Istenekhez és történeteikhez kapcsolódik, valamint havi rendszerességgel „A SZÓ” című hírújságot. Nyári görögországi tábort szervez, melyben a tatabányai görög nyelvtanuló gyermekek vesznek részt. Közreműködik a megyén belüli rendezvényeken, mint a Nemzetek Barátsága és a Megyei Nemzetiségek Napja. Együttműködik, valamint jó kapcsolatot ápol a többi kisebbségi, valamint Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

 

Elérhetőségek:

Tatabányai Görög Kisebbségi Önkormányzat

Iroda: 2800 Tatabánya, Mártírok útja 54.; Tel.: 34/339-418

 

Elnök:

Kukundzsisz Natasa

Tel.: +36 30/729-16-05

Email: anasztaszia03@gmail.com

 

Elnökhelyettes:

Horváth Andrásné

 

Képviselő:

Incesz Anna Rozália