Megújult a Tatabányai Sárberki Óvoda

Új épületszárnnyal, benne tornateremmel és fejlesztőszobával gazdagodott a Sárberki Óvoda egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően, amely 163,5 millió forint forrást biztosított a fejlesztés megvalósításához.

Tatabánya önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére, minőségi megújítására. Az „Óvodafejlesztés Tatabányán – Sárberki Óvoda” című, TOP-6.2.1-15-TB1-2016-00002 azonosítószámú projekt, a megvalósult fejlesztés külön figyelt a szegényebb családokra, a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő közösségekre. A szakmai és műszaki tartalom tervezése során célként fogalmazódott meg, hogy a fejlesztés az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkentse a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, és ezzel biztosítsa a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférést.

A Sárberki Óvoda 1979-ben épült, jellemzően lapostetős kialakítású. Helykiosztása nem igazodott a csoportok igényeihez, a pedagógiai programban megfogalmazott feladatok megfelelő szintű megvalósításához. Egyes helyiségek (tornaterem, sószoba) teljesen hiányoztak, mások csak részben feleltek meg (fejlesztőszoba) az elvártaknak. Éppen ezért az önkormányzat úgy döntött, új épületrésszel bővíti az óvodát a túlzsúfoltság megszüntetésére, és azért, hogy a jövőben már ne a mindennapos testmozgás színvonalas ellátásához nem megfelelő aulát kelljen tornaszobának használniuk. Az új szárnyban a tornaterem mellett egy fejlesztőszoba és sószoba is helyet kapott, az egyéb kiszolgáló helyiségekkel együtt.

A csoportszobákba új, antibakteriális PVC burkolat került, teljesen megújult a villamoshálózat. Az átfogó energetikai korszerűsítés során hő- és vízszigetelésre, ablak- és ajtócserékre került sor, de lecserélték az elöregedett fűtési vezetékeket is és új, szabályozható radiátorokat szereltek be.

Az intézmény mindkét bejáratánál rámpa és előlépcső épült a korábbi szintkülönbség áthidalására, továbbá megfelelő méretű és kialakítású bejárati nyílászárók készültek annak érdekében, hogy az óvodában komplex módon biztosítva legyen az akadálymentesség, az épület falain kívül és belül egyaránt.

Az óvodába új eszközök is érkeztek, melyek a jövőben segíthetik a gyermekek térorientációját, koordinációs képességeiket, az ügyességet és a kreativitást.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.