Korszerű eszközökkel gazdagodtak az önkéntes mentőszervezetek

Emléktárgyakkal és díszoklevéllel jutalmazták a mentőszervezetek és a katasztrófavédelem elismert szakembereit.

A Polgári Védelem Világnapja alkalmából tartott ünnepségen Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság elnöke, és Kelkó Balázs tűzoltó alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adták át az emléktárgyakat Gubicskó Barnabás tűzoltó őrnagynak, a Komáromi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnok-helyettesének, Dr. Zsikla György Dánielnek, a Komárom Városi Mentőcsoport vezetőjének, Lóczi Krisztián Oroszlány Város közbiztonsági referensének és Bene Zsoltnak, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének.
Az emléktárgyak átadása után koszorúzás következett, melyeket a Katasztrófavédelmi Igazgatóság hősi halottainak emlékére felállított emléktáblánál helyeztek el, majd ezt követően sor került az új eszközök átadására. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében az önkénteseknek nyújtott támogatások közé tartozik országosan 45 darab terepjáró gépjármű, 45 darab utánfutós quad, 210 db utánfutó, megyénként egy-egy darab fűthető sátor, illetve kárhely világítás, tűzoltó-bevetési védőruházat, valamint egyéni, speciális védőruhák. A pályázat keretein belül az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzéseket is kapnak a mentőszervezetek képviselői. A Brigetio Járási Mentőcsoport részére két szivattyú és két áramfejlesztő berendezés került átadásra. Továbbá egy-egy zagyszivattyú és áramfejlesztő berendezést kapott további két járási mentőcsoport (Kincsem Járási Mentőcsoport, Vértes Járási Mentőcsoport) és öt települési mentőszervezet (Császár Települési Mentőcsoport, Komárom Települési Mentőcsoport, Sárisáp Települési Mentőcsoport, Tatabányai Települési Mentőcsoport és Tokod Települési Mentőcsoport).
Schmidt Csaba Polgármester Úr beszédében elmondta, hogy a polgári védelem munkatársai nap, mint nap kiemelkedő teljesítményt végeznek azáltal, hogy akár szélsőséges és váratlan helyzetekben is helyt állnak, és a városlakók védelmében mindent megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott emberek számára. Kiemelte továbbá, hogy egy-egy vészhelyzet elhárítása érdekében a hivatásos tűzoltóság és katasztrófavédelem munkatársai mellett fontos, hogy az önkéntes mentőszervezetek szakemberei is hatékony segítséget tudjanak nyújtani a káresetek során. A korszerű eszközpark és járművel segítségével a mentőszervezetek és a katasztrófavédelem munkatársai korszerűbb feltételekkel kapcsolódhatnak be a mentés, a kárenyhítés és a helyreállítás folyamataiba. A támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósul meg, országosan összesen 1 milliárd 500 millió Forint értékben.