A Bányász legendás focistája lett Tatabánya Díszpolgára

Szabó György lett idén Tatabánya Díszpolgára. Városunk legrangosabb elismerését a Szent Borbála napi ünnepi közgyűlésen adták át. A Jászai Mari Színházban rendezett ünnepségen vehette át Farkas Lászlóné és Kovácsné Hetényi Mária az Ezüst Turul díjat, de itt adták át a Szabó Ignác-díjat is - utóbbit idén a képviselő-testület döntése értelmében dr. Szalai Zsuzsa és dr. Geiszelhardt Gábor érdemelte ki.

Tatabánya védőszentjének napja városunk jeles ünnepe. Az egészségügy és a szociális szféra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek járó Szabó Ignác díjat idén Dr. Szalai Zsuzsa és Dr. Geiszelhardt Gábor kapta. Dr. Szalai Zsuzsa a Család és Gyermekjóléti Központban 1988-tól ingyenes jogi segítségnyújtással próbál megoldást találni a szociális és jogi problémákkal küzdő családok számára. Mindezek mellett önkéntes munkájával nagymértékben hozzájárul a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány és a Komárom-Esztergom Megyei Rákellenes Egyesület működéséhez is. Dr. Geiszelhardt Gábor 2015-ben megkapta a Címzetes Főorvosi kitüntetést, valamint 2017-ben „Az Év Családorvosa a Kárpát-medencében” magyarországi díjazottja lett. Betegei tiszteletét és szeretetét joggal tudhatja magáénak, hiszen szakértelme mellett az emberség és a minden személyre kiterjedő odafigyelés munkájának alapvető értékei. A betegei és az emberek iránti erős elköteleződésének megbecsüléseként lett megérdemelt tulajdonosa a Szabó Ignác díjnak.

Tatabánya Megyei Jogú Város önkormányzatának képviselő-testülete idén Farkas Lászlónét és Kovácsné Hetényi Máriát jutalmazta Ezüst Turul díjjal. Farkas Lászlóné 1985-ben lett a Dolgozók Gimnáziuma és Szakközépiskolája igazgató-helyettese, majd hat évvel később igazgatója. Vezetése alatt az általa vezetett szakközépiskola folyamatosan korszerűsödött és bővült. A díjátadón sajnos nem tudott jelen lenni, így helyette lánya, Farkas Krisztina vette át az elismerést. Kovácsné Hetényi Mária 1976-ban fiatal szakemberként került az akkor megnyíló új művelődési házba, a KPVDSZ-be. Az elmúlt több mint négy évtizedben bebizonyította, hogy az általa vezetett intézmény olyan szellemiséget képvisel, amely mind a látogatók, mind a kollégák körében elismerést vált ki. Az elmúlt negyven év alatt népművelők, művelődésszervezők, kulturális menedzserek mentoraként sok fiatalnak segített a pályakezdésben, valamint az általa nagyra tartott hivatás szépségének megismertetésében.

Városunk idei díszpolgára a Tatabányai Bányász SC legendás labdarúgója, Szabó György lett. 510 alkalommal szerepelt a Bányász mezében az első osztályban, majd később öt éven át volt a csapat technikai vezetője. 18 éven keresztül örvendeztette meg játékával a tatabányai szurkolókat, mialatt 75 gólt szerzett az élvonalban. A hosszú évek alatt mindig hű maradt városához és klubjához. A mai napig a Tatabányai Sport Club labdarúgó szakosztályának vezetőségi tagja, emellett pedig rendszeresen részt vesz a város sportrendezvényein is.

Az ünnepi közgyűlést fellépésével színesítette a Rozmaringos Bányász Egylet, Vida-Kun Áron zongoratehetség, a besnyői Szironta Együttes és a Bányász Táncegyüttes is.