120 éves jubileumát ünnepelte Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara

Ünnepi gálaműsor keretei között ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara a Jászai Mari Színházban. A jubilálásra sokan voltak kíváncsiak, szép számmal gyűltek össze a komolyzene kedvelő tatabányaiak.

A 120 éves Tatabánya Város Zenekarának elődje 1899-ben alakult, amikor a bányászok a „bányatárs-ládába” tették a keresetük egy részét, hogy zenei igényük kielégítésére anyagi hátteret biztosítanak.

„Hatos Közös Honvéd Gyalogezred” zenekarának tagjaiból, ennek mentén, alakult a zenekar. Ekkor még elsősorban a közvetlen szórakozást szolgálták: térzenét adtak, bálokban, esküvőkön léptek fel. A tagok cseh, szlovák, német muzsikusokból verbuválódtak. Első karmesterük Reidl Vince volt.

Nem teljesen a kezdetektől, de a MÁK Rt. is támogatta a zenekart és a továbbiakban az Rt. égisze alatt tovább bővült a létszám. A fúvósokból álló együttes már vállalati rendezvényeken szórakoztatta a tiszteket, a bányászok és azok családtagjait. A későbbiekben a zenészek már csekély díjazásban is részesültek, rendszeres próbákat tartottak. A Tanácsköztársaság idején, 1919-ben politikai szerepet is vállaltak az Internacionálé, a Marseilles és egyéb forradalmi dalok eljátszása okán. A bukás után több tagot elbocsátottak. A MÁKRt. a II. világháború ideje alatt anyagilag támogatta a zenekart, de minden fellépést engedélyeztetni kellett. Ebben az időszakban cserélődtek a tagok, s a távozó cseh, német muzsikusok helyébe magyarok kerültek. Reidl Vincét Gaál József váltotta, aki kiváló karmesterré vált és megváltoztatta a zenekar művészeti koncepcióját. Eleinte csak könnyű, szórakoztató műveket játszottak fesztiválokon. Szereplésüket nagy siker övezte.

Az igazi fellendülés csak 1945 után következett be, amikor a repertoárba már a zeneirodalom klasszikusai is bekerültek. A szélesebb zenei paletta új-fiatalokból, munkásokból, orvosokból álló közönséget vonzott. Ebben az időben Bányász Szimfonikus Zenekar néven működtek. 1957-től a nagynevű, képzett, elhivatott karmester, Breiter Tamás vette át a szakmai irányítást. A komolyzenei profil ekkor már elsődlegessé vált. Helyi- és más települések rendezvényein tették ismertté és kedveltté a komolyzenét. Eljutottak külföldi fesztiválokra is, többek között az NDK-ban, Lengyelországban, Csehszlovákiában értek el komoly sikereket. Ekkor már a kibővült zenekarban a munkások, diákok, bányászok, orvosok mellett tanárok, könyvelők is muzsikáltak.

A zenekar sikere azóta is töretlen és rengetegen látogatnak el előadásaikra. Hatalmas büszkeség ez az évforduló nem csak a zenekar, hanem a városunk számára is. Reméljük, még sok ilyen jubileumot ünnepelhet az együttes népes közönségével.