Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Nyáron is vigyázzunk magunkra! 3. rész

2017.06.13. kedd 08:57

A nyári szünet beköszöntével sok családban kerül előtérbe a gyermek biztonságának kérdése. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitányság hasznos tanácsai gondtalan és problémamentes nyári szünetet nyújthatnak a gyerekeknek és megnyugvást az aggódó szülőknek. Sorozatunk befejezéseként az internet biztonságos használatáról írunk. 

A gyerekek számára az internet ma már olyan természetes információs és szórakoztató csatorna, melyet az év minden szakában (sőt minden órájában) használnak. A korlátlan böngészés azonban nem veszélytelen.

 • Létezik egy úgynevezett Netikett, amely arról szól, hogyan kommunikáljunk egymással az interneten. Erre nem vonatkozik semmilyen tiltó jogszabály, csupán közmegállapodás, de léteznek olyan törvények, melyek egyaránt korlátozzák a tartalmak előállítóit és a felhasználókat.
 • Ha úgy véled, hogy törvénybe ütköző vagy ártalmas tartalmat találtál az interneten, írj a Kék Vonalra (www.kek-vonal.hu). Akkor is jelezd, ha olyat találsz, amihez nem adtad a beleegyezésedet, legyen az egy kép rólad vagy számodra sértő tartalom.
 • Ha zaklatnak, először tiltsd le az elkövetőt, és ments le minden bizonyítékot. Az ilyen esetekre ne reagálj, nem kell válaszolnod, mert Te is partner lehetsz. Szólj a szüleidnek vagy jelezd a Kék Vonalon!
 • Te se vegyél részt mások lejáratásában, gondold el, milyen érzés lenne, ha veled történne meg hasonló. Az ilyen tett egyébként bűncselekménynek minősül, ezért pedig felelősségrevonás jár. Ha nem is veszel részt ilyen akcióban, de „nevető harmadikként” hagyod, hogy ezek megtörténjenek, nem jársz el túl tisztességesen.
 • Ma már (sajnos) többet kommunikáltok a hálózaton keresztül, mint élőszóban, ami lehet hasznos is, de hordozhat veszélyeket is. A névtelenség (anonimitás) mögé bárki elrejtőzhet, hiszen nem látod őt teljes valójában, így azt sem tudhatod, milyen szándékai vannak. Chatelésnél arra törekedj, hogy csak olyanokkal tartsd a napi kapcsolatot, akiket személyesen is ismersz. Előfordul azonban, hogy szert teszel online barátságra, de akkor is legyél körültekintő. Ha személyes találkozót beszéltek meg, ragaszkodj nyilvános helyhez, és azt sem árt, ha valaki még jelen van a környezetetből.
 • Soha ne tárd a nyilvánosság elé, hogy mikor és hova mész nyaralni vagy hosszabb útra, mert azzal nem csinálsz mást, mint kifüggeszted az ajtótokra, hogy senki nincs otthon. Ezzel növeled a betörés kockázatát, mivel az elkövetők tulajdonképpen tőled tudják meg, hogy mikor mehetnek be lakásotokba a lebukás kockázata nélkül.
 • Mielőtt felteszel magadról egy képet vagy videót, gondold át, mire használhatják majd fel. Ha már egyszer felkerült a netre, onnantól szabadon garázdálkodhatnak vele, már nem lesz lehetőséged visszafordítani az eseményeket.
 • Ne vásárolj felelőtlenül az interneten, hiszen nem látod az árut, amit megrendelsz, így könnyen átverhetnek vagy tudtodon kívül is támogatod a termékhamisítást, amit szintén büntet a törvény.

Összegezve a leírtakat: az online időtöltésnél legyen szem előtt annak árnyoldala is. Ha megfogadod a fenti tanácsokat, jelentősen lecsökkented annak esélyét, hogy kellemetlenségek érjenek. A legbiztonságosabb azonban az, ha nyáron minél több időt töltesz a szabadban, a mobilodat pedig otthon hagyod. Hidd el, lehet élni nélküle is!

 • cím:
 • telefon:
 • fax:
 • e-mail
Helyiszaki