Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Minőségi szolgáltató veszi át az orvosi ügyeletet

2017.06.30. péntek 15:57

Az Oroszlányban és Tatán is jelen lévő Inter-Ambulance Zrt. működteti 2017. július 1-jétől Tatabányán a háziorvosi ügyeletet, s látja el a megyeszékhely lakóin kívül Környe, Várgesztes, Vértessomló, Vértesszőlős, Tarján, Héreg és Szárliget betegeit. Az elmúlt hetek megtévesztő híreivel ellentétben természetesen nem maradnak ügyeleti ellátás nélkül a gyermekek sem.

A részletekről Schmidt Csaba polgármester és Dr. Zacher Gábor, a közkedvelt toxikológus, az ország egyik legismertebb orvosa, az Inter-Ambulance Zrt. szakmai igazgatója beszélt a sajtó képviselői előtt. A város vezetője köszönetet mondott az eddigi szolgáltatónak, a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. munkatársainak és a tatabányai háziorvosoknak, akik az elmúlt hat esztendőben sokszor erejükön felül teljesítettek, hogy biztosítani tudják az ellátását.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (4) bekezdése alapján a helyi önkormányzat feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása. Az alapellátási feladatok részletes meghatározását az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény tartalmazza, mely kitér az alapellátási ügyelet – háziorvosi, fogorvosi – biztosítására, mint kötelező önkormányzati feladatra.

Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X.20.) ESzCsM rendelet szerint 40.000-200.000 lakosszám között kötelezően az orvosi ügyeleti ellátás kapcsán csupán két felnőttorvos biztosítását írja elő, ennek ellenére a város vezetése ragaszkodott ahhoz, hogy gyermekorvosi ügyelet is biztosított legyen Tatabányán.

A gyermekorvosi ügyeleti időt a gyermek háziorvosok javaslatait és az eddigi szolgáltató, a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. adatait alapul véve határozták meg: munkanapokon 16-22 óra között, míg hétvégén és ünnepnapokon 10-22 közötti intervallumban. A gyermekeket a gyermekorvosi ügyeleti időn kívül az ügyeletes felnőtt háziorvosok látják majd el. Hasonlóan az eddig bevett gyakorlathoz, amennyiben szakmailag indokolt, a Szent Borbála Kórházba irányítják további kezelés céljából mind a gyermekeket, mind pedig a felnőtteket.

A felnőtt ügyleti rend változatlan marad: a betegeket munkanapokon délután 16.00 órától másnap reggel 08.00 óráig, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon reggel 08.00 órától másnap reggel 08.00 óráig látják majd el. Az ügyelet telefonszáma sem változik, továbbra is a 34/316-800-as számon lesz hívható.

Mivel a gyermekorvosi ügyeleti rendszer fenntartása többletköltséggel jár, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a májusi képviselő-testületi ülésen vállalta a szükséges plusz források (3.307.478 Ft/hó) biztosítását.

A háziorvosi ügyeletet 2011. március 25. óta a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. látta el. Az önkormányzattal kötött feladat-átvállalási megállapodás 2017. június 30-ával szűnik meg a szolgáltató által az idei esztendőre benyújtott aránytalanul magas finanszírozási igényei miatt.

A város képviselő-testülete 2016. december 15-i ülésén döntött arról, hogy az alapellátási ügyeleti szolgáltatás teljesítésére közbeszerzési eljárást kezdeményez. A közbeszerzés győztese a Budapest jelentős részén és további 11 megyében központi orvosi ügyeleti ellátást biztosító Inter-Ambulance Zrt. lett, amely például Oroszlányban és Tatán is szolgáltat. A közeli településekkel ellentétben Tatabányán gyermekorvosi ügyelet is biztosítva lesz. Az új szolgáltató 2017. július 1-jétől egyelőre a megszokott helyszínen, a Béla király körtér 69. szám alatt várja majd betegeit két felnőtt és egy gyermekorvos részvételével, két vadonatúj ügyeleti autóval.

Egyelőre, hiszen a legutóbbi közgyűlésen meghozott döntés alapján pályázatot nyújtott be a napokban az önkormányzat (TOP-6.6.1-16 – Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése) annak érdekében, hogy támogatást nyerjen el új és modern ügyeleti rendelő kialakítására. Sikeres pályázat esetén jövőre már el is kezdődhetne a kivitelezés, melynek helyszínéül Újvárosban, a Győri úton található ügyeletes gyógyszertár szomszédságában lévő helyiségre (volt ügyeletes gyógyszertár) esett a választás.

Az ügyeletnek jelenleg helyet adó ingatlan több szempontból sem ideális már: túl nagy az alapterülete, így fenntartása gazdaságtalan, megközelíthetősége tömegközlekedéssel és gépjárművel is bonyolult, illetve a sürgősségi kiszállások esetén az autók gyors kiállása sem oldható meg. Az előzetes tervezői felmérés szerint a Győri úti helyszínen a rendelő az előírásoknak megfelelően kialakítható, közel lenne a főúthoz, az ügyeletes gyógyszertárhoz és a piac elköltözése után elegendő parkolóhely is rendelkezésre áll majd.

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki