Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Turult

2017.05.16. kedd 15:08

Tatabánya legfőbb turisztikai látványossága komoly esélyekkel pályázott arra, hogy Magyarország történelmi emlékhelyeinek sorát gazdagítsa. 

Május 13-án, szombaton a tatabányai Emlékhelyek Napján ünnepélyes keretek között felavatásra került a Zsigmond Attila iparművész által tervezett sztélé, melynek következtében a Kő-hegyen álló bronz madárszobor hivatalosan is történelmi emlékművé avanzsált.

Az esemény 14.00 órakor vette kezdetét a Bárdos Lajos vegyeskórus közreműködésével előadott Himnusszal. Ezt követte Schmidt Csaba polgármester úr ünnepi köszöntője, melyben elmondta, mekkora jelentőségű és egyben megtiszteltetés is ez a nap a város történetében, hiszen a minden évben megrendezésre kerülő Emlékhelyek Napján Tatabánya most először ünnepelhet együtt a többi településsel, melyek már rendelkeznek felavatott emlékhellyel. Ezen emlékhelyek létrehozásának fontosságáról úgy nyilatkozott, hogy „a kormány szerette volna az ország számára azokat a kiemelkedő jelentőségű épületeket, helyeket megjelölni, ami az emlékezetünk, a történelmünk szempontjából meghatározó eseményeknek a helyszínei voltak.” Röviden szót ejtett a térség és maga a Turul szobor történetéről, kezdve az Árpád fejedelem által vezetett seregről, akik elfoglalták a Dunántúlt, illetve a bronz szobor megálmodóiról, Feszty Árpádról és Jókai Mórról, valamint annak megalkotójáról, Donáth Gyuláról. A Turul történetével a későbbiek során bővebben is megismerkedhetnek a kedves érdeklődők, ugyanis a Kő-hegyen komoly infrastrukturális fejlesztés várható, mely során kialakításra kerül egy Látogatóközpont, a Modern Városok program keretein belül megújul az idevezető út és a Turul parkerdő is több lehetőséget fog nyújtani a kikapcsolódásra, új tanösvények, játszótéri játékok megjelenésével.

Az ünnepi műsort szintén a Bárdos Lajos Vegyeskórus nyitotta egy kórusmű előadásával, majd a Bárdos Lajos gimnázium tanulói következtek énekkel, hangszerjátékkal.

A diákok műsora után Zsigmond Attila iparművész aNemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság valamint a Nemzeti Örökségi Intézet nevében köszöntötte az ünnepségen megjelenteket. A szónok beszédében felhívta a figyelmet a történelmi múlt fontosságára, mely alapja a nemzeti identitásnak és a magyarság önbecsülésének. Elmondása szerint az általa képviselt két szervezet tevékenységének kiemelt célja azon kiemelkedő történelmi helyszínek megőrzése, melyek rendeletileg is védettséget kell, hogy élvezzenek. Eddig 46 emlékhely került fel a történelmi emlékhelyek listájára, mely helyszínek most kibővültek a tatabányai sztélével. Hasonló oszlopokat már évezredek óta állítanak emlékeztetőül fontos eseményekről, így ezek a történelem és historiográfia máig fontos forrásainak számítanak.

Zsigmond Attila kitért a honfoglalás ezeréves évfordulójára készült emlékművek állítására, köztük a Turul szobor 1907-es leleplezésére is, mely emlékmű a bánhidai csataként ismert történelmi esemény ezeréves múltját hivatott megőrizni. Donáth Gyula madárszobra része úgy a tatabányai identitásnak, mint a magyarság történelmi tudatának, mely a többszöri felújítás és elbontási kísérlet dacára még ma is őrzőn áll a város feletti Kő-hegyen.

Az esemény zárásaként sor került a sztélé ünnepélyes felavatására Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő közreműködésével, akik együtt leplezték le az emlékoszlopot.

Az ünnepség befejezéseként a résztvevők a Bárdos Lajos Vegyeskórus közreműködésével elénekelték a Bányász Himnuszt. 

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki