Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Pályaválasztási kiállítás a Földi Imre Sportcsarnokban

2017.11.07. kedd 14:29

A Komárom – Esztergom Megyei Kormányhivatal az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, idén is megrendezte a pályaválasztási kiállítást, ami a nagy érdeklődés miatt csütörtöktől szombatig várja a látogatókat Tatabányán a Földi Imre Sportcsarnokban.

A kiállítás egyre bővülő szakmai programjával lehetőséget teremt a 7-8. osztályos tanulók döntéshez szükséges ismereteinek bővítésére, a szakmaválasztásban őket segítő pedagógusok pályaorientációhoz kötődő tapasztalatcseréjére.

Schmidt Csaba polgármester a rendezvény megnyitó ünnepségén elmondta, hogy a város fontos feladatának tekinti, hogy a Tatabányán működő Ipari Parkhoz mérten a helyi szakképzés is kellőképpen fejlett legyen. Szeretnék megteremteni az iskolarendszerben azokat a feltételeket, amelyek segítséget nyújtanak a hiányszakmákhoz szükséges szakemberek képzésében - ezen törekvés része az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá alakítása és a Tatabányai Szakképzési Központ fejlesztése egyaránt.

A rendezvényen közel 60 kiállító várja elsősorban a végzős általános iskolásokat, akik közül több mint 2600 fő részére térítésmentes utaztatást biztosít a kormányhivatal. A három nap alatt bemutatkoznak a térség középfokú köznevelési intézményei, valamint olyan civil és önkormányzati szervezetek, melyek kapcsolódnak a pályaorientációs szolgáltatások megyei rendszeréhez. A kiállítók listája itt megtekinthető:

A kiállítói standokon a fiatalok és kísérőik közvetlenül az intézmények pedagógusaitól és diákjaitól szerezhetnek információt a középiskolák képzési lehetőségeiről, az iskola életéről, rendjéről, szellemiségéről.

A kiállításon a diákok térítésmentes szolgáltatásokat vehetnek igénybe, így pályaválasztási teszteket tölthetnek ki, részt vehetnek pályaválasztáshoz kötődő pszichológiai szaktanácsadáson, de kipróbálhatják ügyességüket több szakma követelményeit is megjelenítő szakmaszimulátor segítségével.

A rendezvény nem kizárólag a fiatalok, hanem a döntéseiket támogató, pályaorientáció iránt érdeklődő szakemberek igényeit is igyekszik kielégíteni. A kiállítás első napjára szervezett fórum előadásai a szakképzés rendszerének változását, a szakképzési centrumok működési tapasztalatait és az általános iskolában folytatott pályaorientációs tevékenységek lehetőségeit is érintik.

Az érdeklődők idén is jelentkezhetnek szervezett üzemlátogatásra („szakma-túrára”) annak érdekében, hogy valós üzemi körülmények között, a gyakorlatban is láthassák a termelés menetét, az egyes foglalkozások jellemző feladatait, eszközeit és munkakörülményeit.

Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szombati Családi Nap, melynek keretében nem csak továbbtanulni vágyó fiatalokat, de az őket támogató szülőket, gondviselőket is várják. Idén gyermeksarokkal is készültek, ahol a szülők kíséretében a kistestvérek is kedvüket lelhetik a játékokban és színezőkben.

A kiállító középiskolás diákok a rendezvény alatt kulturális műsorokkal mutatkoznak be, többek között látható lesz artista,- és divatbemutató, zenés-táncos show műsor, ének és kórusmű előadás, valamint különböző sportbemutatók.

 

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki