Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Nők a Nőnapon

2017.03.11. szombat 21:06

Nők a Nőnapon címmel nyílt kiállítás az alsógallai József Attila Művelődési Házban. A tárlat 2017. március 31-ig látogatható.

A három, hivatása szerint műkedvelő alkotót, Pap Ferencné festőt, Győri Ilona keramikust, Völgyesi Ferencné gobelinművészt és a megjelenteket Fehér Péter, a művelődési intézmény új vezetője, majd Schmidt Csaba polgármester köszöntötte. A művészeket jó barátjuk, Román Gézáné mutatta be, a hangulatról a Gallavölgye Kamara Együttes gondoskodott.

Pap Ferencné Dolne Semerovcén (volt Csehszlovákia) született. Vegyésztechnikusi végzettséget szerzett Budapesten, Tatabányára 1971-ben költözött. 2000 óta nyugdíjas; férje, két lánya és két unokája teszik teljessé az életét. Már fiatalon kiderült, hogy remek esztétikai érzékkel és manuális képességekkel rendelkezik. Saját tervezés alapján szabott-varrott, kötött ruhákat, elsajátította a patchwork technikát. Mindenféle alkotói tevékenységet autodidakta módon sajátított el, nem járt tanfolyamokra, képzőművészeti vagy rajzszakkörökbe. A festészet mindig elkápráztatta, csodálta azokat a művészeket, akik olyan gyönyörűen festenek, mintha fénykép lenne. 30 éves korában el is határozta, hogy nyugdíjas éveiben megtanul rajzolni és festeni.  Először a Rajzolás és festés hetilap „segítségével” készítette alkotásait az unokáknak. Az internet és az „okostelefon” adta meg végül számára a lehetőséget, hogy komolyabban próbáljon festeni. Az interneten látta meg Igor Saklarov orosz festőművészt, aki festőkéssel, kis rongyocskával olyan képeket festett, mint egy fénykép. Így kezdődött, rabja lett a művészetének, annak ellenére, hogy nem tud oroszul. 2013 óta lesi el tőle a festőtechnikát. Családja támogatja a számára sikerélményt jelentő időtöltést. Minden jeles alkalomra vásznakat, festékeket kap tőlük ajándékba. Pap Ferencné nemrégiben töltötte be a 70. életévét.

Győri Ilona 1977-ben érettségizett a tatai Eötvös József Gimnáziumban, művelődésügyi tagozaton. Mivel a kerámiakészítés már gyermekkora óta érdekelte, már ebben az évben gimnáziumi osztályfőnöke segítségével Csákvárra került, és itt kezdett dolgozni az Univerzál Ipari Szövetkezet fazekas műhelyében. Az itt eltöltött egy év alatt teljesen egyértelművé vált, hogy kerámia készítéssel szeretne foglalkozni, ezért tanulmányait Hódmezővásárhelyen folytatta, ahol szakvizsgát is tett. A Csákváron töltött egy év alatt annyira megszerette a községet, hogy úgy gondolta, szívesen dolgozna és élne ezen a helyen. Akkor hirdettek meg egy pályázatot a Fazekas Emlékház vezetésére, amit nagy örömére elnyert. Így 1981-től vezette az emlékházat, fogadta az ideérkező csoportokat. A fazekas hagyományok ápolását vállalva készítette a hagyományos csákvári edényeket, és mellette a saját tervezésű kerámiákat is. Műhelyében 14 tanulónak adott lehetőséget a szakma elsajátítására, és tanított meg a kerámiakészítés fortélyaira. Az emlékházat nagyon sokan látogatták, többek között iskolások, ismert emberek, színészek, rádiós műsorvezetők, Fidel Castro személyes tanácsadója, afrikai miniszterelnök asszony és számos más, hazánkba látogató személyiség is. Ezen kívül több kulturális TV műsorban is szerepelt. Sok hazai és külföldi kiállításon vett részt kerámiáival: Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Svájcban. Kerámiái eljutottak a tengeren túlra is: Ausztráliába, Japánba és az Egyesült Arab Emírségbe, Dubaiba. 2012 óta a Csákvár melletti Lovasberényben él és dolgozik, bár Csákvártól továbbra sem szakadt el. A hagyományok ápolása és azok tovább örökítése az új nemzedéknek továbbra is fontos számára.Völgyesi Ferencné gyermekkora óta Kertvárosban él, sokáig még a munkahelye is ehhez a városrészhez kötötte. Kisgyermek korában tanárai segítségével lehetősége nyílt megismerkedni a kézimunkázás (kötés, horgolás, hímzés) rejtelmeivel. Már akkor nagyon megkedvelte ezt a tevékenységformát, és amikor csak lehetősége nyílt rá, időt szakított az alkotásra. 2008-as nyugdíjba vonulása után a hirtelen rá szakadt nagy szabadság arra késztette, hogy a megszokott és szívesen végzett szabadidős elfoglaltságok mellett kipróbáljon egy újfajta kézimunka technikát. Így jutott el a gobelinhez, mellyel nem kevésbé kreatív lánya ismertette meg. Azóta már sok szép képet készített el. Az évek során több alkalommal is lehetősége nyílt az elkészült munkákat az erre fogékony és érdeklődő emberek számára megmutatni. Először 2011-ben a Kertvárosi Napokon, majd 2012-ben az „Életet az Éveknek” szervezet kérte fel egy kiállításra. 2013-ban a nyergesújfalui Művelődési Házban állították ki képeit és a Kertvárosi Bányász Művelődési Házban a Nagyi-unoka kiállításon is részt vett néhány alkotásával. A budapesti Népművészeti és Kézműves Alkotók Kiállításán is bemutatkozott, tevékenységét díszoklevéllel ismerték el. 2014-ben a Kölcsey Ferenc Általános Iskola galériája is helyet adott műveinek.

A kiállítás 2017. március 31-ig tekinthető meg a József Attila Művelődési Házban.

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki