Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Modern és interaktív könyvtára lesz Tatabányának

2017.11.30. csütörtök 17:35

XXI. századi tudásközponttá alakul a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A fejlesztésre közel 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, melyet a Kormány biztosít a Modern Városok Program keretében.

A modern, de klasszikus könyvtár létrehozásával az önkormányzat célja, hogy a fiatalokat is becsábítsák az intézménybe, megismertessék velük az ott uralkodó semmihez sem fogható hangulatot, a régi könyvek csodálatos illatát; egy helyen biztosítva számukra a kézzelfogható tudás elsajátításának és a szórakozási lehetőségeknek a széles tárházát.

A projekt részleteit és a megújuló könyvtár látványterveit Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Mikolasek Zsófia igazgató asszony és az épület újjászületésének terveit készítő Tóth Károly, az Amphy Antis Építész Iroda Kft. ügyvezetője mutatta be.

A megyei könyvtár Tatabányán, a Népházban jött létre 1952-ben a körzeti könyvtár helyben levő anyagának és a Tatabányai Városi Könyvtár állományának összevonásával, ahonnan végül a Népház átépítése miatt ki kellett költöznie. A könyvtárnak jelenleg helyet adó újvárosi épület 1964-ben készült el, 1425 m2 alapterülettel, amely azóta alig bővült, építészetileg elavult, infrastrukturális állapota erősen leromlott, a jogszabályi feladatok színvonalas ellátására alkalmatlan, és a hasznos alapterület tekintetében sem felel meg a Könyvtári Intézet által javasolt normaértéknek. Az intézményt korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben ugyan kiírt egy építészeti tervpályázatot az intézmény épületének bővítésére, a megvalósításra végül forrás hiányában nem került sor.A Modern Városok Program keretében tehát régi álmot valósít meg most Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata. A jelen fejlesztés célja olyan új integrált szolgáltató tudásközpont létrehozása, amely meg tud felelni a könyvtári szolgáltatás 21. századi követelményeinek, ezáltal nagymértékben ösztönzi: az egész életen át tartó tanulást, a társadalmi felzárkóztatást és az esélykülönbségek csökkentését.

A projektnek köszönhetően a könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódik, miközben közösségi célú helyiségeket (magazinolvasó, kávézó, konferenciaterem) is kialakítanak. A zene- és médiatár, digitális labor, illetve az oktatóterem új elemként valósul meg. Mindezek eredményeként a régi épület helyén egy korszerű, az olvasói, felhasználói igényeknek hosszútávon is megfelelő, a lakosság széles rétegeit vonzó integrált információs és tudásorientált szolgáltatást nyújtó 21. századi intézmény létesülhet.

A tervezők a látogatók által használható tér bővítése mellett az üzemeltetésre és a könyvek raktározására való helyet is megnövelték. Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot terveztek a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán.

Az alagsorban informatikai kiszolgáló helyiségek és kiadványok digitalizálására szolgáló labor kapott helyet, a torony többi szintjein irodák, kiszolgáló helyiségek, valamint raktárak lesznek, melyekben kétszázezer kötet fér el. A könyveket egy kisebb lifttel lehet majd szállítani a raktárból az olvasótérbe.

Az új épületet a tervek szerint 2019 második felében vehetik majd birtokba az olvasás szerelmesei. A jelenlegi épület bontása és az építkezés a közbeszerzési eljárás lezárulta és a kivitelező kiválasztása után várhatóan 2018 közepén kezdődhet meg.

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki