Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Az igazság a Megyeháza tér-projektről

2017.05.19. péntek 13:15

A tatabányai Városkapu Szolgáltató- és Üzletház a T-Szol Zrt. és magánbefektető bevonásával épül meg. Utóbbinak a kiválasztása szabályosan, a törvényi előírásoknak és a helyi beszerzési szabályoknak megfelelően zajlott – állítja a város önkormányzata reagálva az index.hu tárgyi tévedésekkel teli cikkére.

Még 2017. januárjában sajtótájékoztató keretében számolt be Schmidt Csaba polgármester és Dr. Hidas János, a T-Szol Zrt. igazgatósági elnöke a Megyeháza téren megépülő szolgáltató központról, a témában sajtóközleményt is kiadott a polgármesteri hivatal, részletesen kifejtve a beruházást, így érthetetlen, hogy az index.hu miért állít valótlanságokat a témában íródott cikkében.

Az írás tárgyi tévedésekkel van teli:

•    A Megyeháza téren nem pláza, hanem szolgáltató központ és üzletház épül.

•    Az Árpád teret valóban felújították pár évvel ezelőtt, azonban a Megyeháza tér nem azonos az Árpád térrel. A Megyeháza tér a valóságban egy nagy parkoló, amely nemcsak csúfítja a városközponti képet, de csúcsidőben nem is ad elegendő várakozóhelyet az ügyeik intézésére ide érkezőknek.

Az önkormányzat éppen ezért nyújtott be pályázatot a városközpont és Dózsakert közösségi tereinek rekonstrukciójára, sikerrel. A „Zöld város kialakítása” elnevezésű, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló projekttel szeretné az önkormányzat élhetőbbé és zöldebbé, a vállalkozások és befektetők számára vonzóbbá tenni és élettel megtölteni a két érintett városrészt, Újvárost és Dózsakertet, s a közlekedési infrastruktúrafejlesztéssel a köztük lévő kapcsolatot javítani, erősíteni.

A projekt keretében például a Megyeháza előtti parkoló helyén egy új, szemet gyönyörködtető, zöld felületekben bővelkedő rendezvényteret alakítanak ki, alatta fedett parkolóval, amelynek egyik szintjén 144, másik szintjén 135 férőhely létesül, további 5 motorok számára kialakított parkolóval, a jelenlegi 125 helyett.

Mivel a fejlesztés részeként a Megyeháza térre megálmodott új szolgáltató központ a pályázat keretein belül – uniós forrásból - nem valósítható meg, ekkora önkormányzati forrás pedig nem áll rendelkezésre, ezért a közgyűlésen arról született döntés, hogy a Városkapu Szolgáltató- és Üzletház a T-Szol Zrt. és magánbefektető bevonásával épül meg.

Ennek elérése érdekében 2016 márciusában az önkormányzat létrehozott egy gazdasági társaságot, a T-Ingatlanfejlesztő Kft.-t, amelybe apportálta az épület megépítéséhez szükséges 2600 négyzetméter alapterületű 140 millió forint értékű földrészletet. Ezt követően a T-Ingatlanfejlesztő Kft. száz százalékos üzletrésze apportálásra került a T-Szol Zrt-be azzal, hogy piaci alapon hajtsa végre a projektet.

•    Az index.hu valótlanul állítja, hogy nem volt pályáztatás. A T-Szol Zrt. ugyanis egy több hónapos kiválasztási folyamat eredményeképpen választotta ki azt a befektető partnert, amely a pályázati követelményrendszer minden elemének maradéktalanul eleget tett.

Kiemelt követelmény volt, hogy:
-    a befektető partner legalább 5 éves piaci-befektetési tapasztalattal rendelkezzen,
-    legyen legalább egy, 2 milliárd forint feletti általa megvalósított nagy beruházás,
-    a 150 millió forintos vagyoni hozzájárulást teljesítse,
-    Magyarországon bejegyzett cég legyen (nem lehet offshore),
-    vállalja, hogy a cégben felügyelőbizottság működik, amelynek elnökét az önkormányzati cég adja,
-     vállalja a kettős ügyvezetést, és azt, hogy a cégben csak egyhangú döntéssel lehet döntést hozni.

Így választották ki – az öt jelentkező közül - a Talentis cégcsoportot, amely az elmúlt években több, 2 milliárd forint feletti beruházás lebonyolításában vett részt, jelentős tapasztalattal rendelkezik ingatlanfejlesztés terén.

A beruházás egyébként gazdasági szempontból is fontos a város számára, hiszen az üzletközpont és a szolgáltatóház új munkahelyeket teremt és jelentősen bővül a megyeszékhelyen elérhető szolgáltatások, vásárlási lehetőségek száma, amelyre a tatabányaiak körében nagy az igény.

A Városkapu Szolgáltató- és Üzletház megépültével még további parkolóhelyek létesülnek, a szolgáltatóház alatt 69, mellette pedig 41.

•    Ami a cikkben említett elővásárlási jogát illeti a befektető cégnek, arról a Polgári Törvénykönyv rendelkezik, kötelező biztosítani a társtulajdonos számára.

•    Végül, de nem utolsó sorban, az index.hu-n Tatabánya főtere harmadának a megvásárolásáról írnak, ami szintén nem fedi a valóságot. Az úgynevezett Megyeháza tér nagyjából 16.000 négyzetméteres területe több, külön helyrajzi számon szereplő telekből adódik össze. Ezek közül a fent említett, 11204/41-es helyrajzi számú, 2600 négyzetméteres ingatlanon épül meg a Városkapu Szolgáltató- és Üzletház, amely épületeinek összalapterülete mintegy 1600 négyzetméter.

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki