Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Megérkeztek az első új buszok

2017.12.14. csütörtök 15:08

2018. január 1-jén forgalomba áll az első 20 új autóbusz Tatabányán. A Győrben gyártott magyar szólóbuszok közül tízet sorakoztatott fel a helyi közösségi közlekedést átvevő T-Busz Kft. a Földi Imre Sportcsarnok mögötti parkolóban. Innen indulhattak próbakörre a helyi sajtó képviselői Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, dr. Hidas János, a T-Szol Zrt. igazgatóságának elnöke és Kupi Gábor, a T-Busz Kft. ügyvezetője társaságában.Szinte pontosan két hónappal ezelőtt a T-Szol Zrt. székházában írták alá a felek annak a 41 új, alacsonypadlós és klimatizált autóbusznak az adásvételi szerződéseit, amelyek a város megújuló közösségi közlekedésének buszflottáját alkotják majd. Örömteli hír, hogy további egy csuklós busszal még növelni lehet a leendő járműállományt, így 23 szóló-, 4 zéró emissziós, tisztán elektromos meghajtású és 15 csuklós busz szolgálhatja az utazóközönséget. A közbeszerzési eljárás során ugyanis az előzetesen becsült értékekhez képest végül jóval kedvezőbb ajánlatok érkeztek be, így a fennmaradó pénzből lehetőség nyílik a 15. csuklós busz beszerzésére.

A járművek érkezésével 20 évet meghaladó átlagéletkorú buszokat tud végre lecserélni az önkormányzat új, nullkilométeres járművekre. A változásnak számos előnyét élvezhetik hamarosan az utasok. Nem kell ezentúl majd telente vacogni a járatokon, nyáron pedig forróságban utazni, hiszen a buszok mindegyike légkondicionált lesz. Az alacsony padlónak köszönhetően a gyermekek, a babakocsival közlekedő anyukák és az idősek számára könnyebbé válik a fel- és leszállás, mozgáskorlátozott társaink pedig rámpa segítségével tudnak majd feljutni rájuk. Az alacsony zaj- és károsanyag-kibocsátású autóbuszoknak köszönhetően ráadásul a helyi közösségi közlekedés nem csak komfortosabbá, de jócskán környezettudatosabbá és fenntarthatóbbá is válik, egészségesebb környezetet teremtve az itt élők számára.A Kravtex Kft. már le is szállított 20 „klasszikus” 12 méteres szóló autóbuszt, amelyek nem kis feltűnést keltettek ma a város utcáin. A győri cégtől még három járművet várnak, ezek 13 méter hosszúak lesznek. Ez utóbbi fajta, hosszabb szólóbusz változatot nemrégiben mutatták be a nagyközönségnek, melynek előnye, hogy szükség esetén, például csúcsidőn kívül ki lehet velük váltani akár a csuklós buszokat is, gazdaságos üzemeltetés mellett. A plusz egy méteres hossz elősegíti a befogadóképesség maximalizálását, miközben nem korlátozza a jármű mozgását a belvárosi útvonalakon sem. A magyar Econell CiTY a vezető gyártók termékeivel is felveszi a versenyt. Növelt hosszával, könnyű vázával, nagy teherbírású futóműveivel és egyedülálló belső térkoncepciójával a gyártók elérték, hogy kategóriája egyik leggazdaságosabb, kiemelkedő kapacitáskínálatú járműve legyen. 10-15%-kal kevesebb üzemanyagot használ fel, vételára, valamint pótalkatrész költsége pedig kedvezőbb a külföldi vetélytársakénál.

A tizenöt 18 méteres csuklós busz érkezése, melyeket a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-től szerez be a város, 2018 márciusára várhatóak. A modern közösségi közlekedés igényeit maximálisan kiszolgáló négy új, zéró emissziós, tisztán elektromos meghajtású Modulo C68 E buszok érkezésével pedig új korszak nyílik Tatabánya tömegközlekedési életében, hiszen városunkban először találkozhatunk majd zöld rendszámos autóbuszokkal.

A teljes buszflotta rendelkezésre állásáig tartó átmeneti időszakra szolgáltatási szerződést köt a T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. és a KNYKK Zrt. az új menetrend szerinti csuklós autóbuszos feladatok ellátására.

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki