Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Kilencven éves a görög hölgy

2017.09.07. csütörtök 08:57

Görög és papi ősöktől származó hölgyet köszöntött 90. születésnapja alkalmából Turainé John Katalin alpolgármester asszony. 

Kukumzisz Aposztolisznét a görög polgárháborút követően, az 1950-es évek elején politikai menekültként érkezett Magyarországra. Budapesten ismerte meg férjét, akivel kezdetben Dorogon, Oroszlányon dolgoztak, majd Tatabányára, a bányavállalathoz kerültek, és később a Központi Műhelyben kaptak munkát.

Újvárosban, az Előd vezér úton laktak, majd a Gál Lakótelepre költöztek. Kirjaki néni, a magyarul Icaként ismert idős hölgy három gyermeket nevelt fel. Fia Budapesten él, két lánya pedig Óvárosban vele együtt lakik. A születésnapos 30 évet élt férjével, akit 1985-ben veszített el.

A görög származásból adódó kapcsolatot a család a mai napig fenntartja, és évente többször utaznak a szülőföldön élő rokonokhoz. Kirjaki néni és lánya, Natasa a Görög Nemzetiségi Önkormányzat tagja, és az országos görög szervezettel is kapcsolatban vannak. A családtagok otthon anyanyelvüket használják. Az idős hölgy a látogatás alkalmával mesélt a szülőföldön töltött évekről, a menekülésről, és a közel hat évtizedes tatabányai életéről is. A városvezető kellemes perceket töltött a görög hölgy társaságában és további szép éveket, jó egészséget kívánt a születésnaposnak és családjának. 

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki