Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Emlőszűrés Tatabányán

2017.10.31. kedd 15:41

Azok a tatabányai 45-65 év közötti hölgyek, akik az elmúlt két esztendőben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton, 2017. november és december hónapban névre szóló meghívót kapnak mammográfiás szűrővizsgálatra.

A vizsgálat időpontja: 2017. november 20-tól kezdődően, a behívólevélen megadott időpontban. 

A vizsgálat helye: KEM Szent Borbála Kórház, Mammográfia (Tatabánya, Dózsa György út 77.) 

Törődjünk egészségünkkel és vegyünk részt a szűrővizsgálaton! 

További információ: 34/795-854 (Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály) 

Amit az emlőrák megelőzésében tehetünk:

Már fiatal korban is fontos az önvizsgálat. Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége Magyarországon is. Évente több mint 7000 újonnan felfedezett női emlődaganatot diagnosztizálnak és több mint 2300 nő hal meg ebben a betegségben. 

Az emlőszűrés célja a női lakosság körében az emlő daganatos betegségeinek kimutatása, lehetőleg korai felismerése, amelyet általában a nők még nem tapintanak. A rendszeres mammográfiás szűréssel az emlőrákok 80%-a idejében felismerhető. 

Ha a mellre vagy a mellbimbóra gyakorolt enyhe nyomás hatására mellében megvastagodást, csomót, daganatot vagy köteges elváltozást tapint (amely az esetek döntő többségében fájdalmatlan!), mellbimbójának, esetleg a mell bőrének behúzódását, kisebesedését, megvastagodását véli felfedezni, ha mellbimbójából véres vagy savós váladék szivárog vagy mellét visszatérően fájdalmasnak, duzzadtnak érzi (menstruációtól függetlenül) haladéktalanul forduljon orvoshoz! 

A női emlő szerkezete 40 éves kor alatt nem ad lehetőséget arra, hogy a röntgenfelvétel megfelelően kimutassa a mikro eltéréseket. Ezért ilyenkor kiegészítő emlő ultrahang vizsgálatot indokolt végezni. 

40 éves kortól panaszmentes esetben is évente javasolt a mammográfiás vizsgálat.

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki