Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Biztonságosan közlekedni egy életúton

2015.04.15. szerda 08:54

2006-tól egy speciális oktatási egységgel járja az országot a Magyar Autóklub. A program Tatabányára is elérkezett, április 14. és 19. között a TESCO parkolójában zajlik a rendezvény.Az Országjáró Közlekedésbiztonsági és Oktató Program tatabányai állomásán Vejtey Miklós, Dózsakert önkormányzati képviselője is köszöntötte az iskolás gyermekeket.

Mint mondta, a rendezvénysorozat egyik legfontosabb küldetése, hogy a gyermekeket éppen a megfelelő korban tanítja meg a helyes közlekedés elsajátítására. A közlekedési szakember hangsúlyozta, a gyerekek még általános iskolás korukban is szeretnek játszani, bohókásan viselkedni, de ugyanakkor nagyon fontos, hogy megtanulják a szabályokat is, hiszen sokszor történnek váratlan események, és már csak a bekövetkeztük után fogjuk csak a fejünket, hogy jó lett volna rájuk odafigyelni.

- Az is nagyon fontos, hogy mindig körültekintően közlekedjetek, de ne csak magatokra, hanem másokra is figyeljetek, segítsétek az időseket, a babakocsival közlekedőket, a mozgásukban korlátozottakat!


Vejtey Miklós elmondta, a város is sokat tesz a közlekedés biztonságának növeléséért, ezért építenek egyre több korforgalmat és festik fel figyelemfelkeltő, piros festékkel a zebrákat, vagy helyeznek el jelzőlámpákat egyes gyalogátkelőhelyeknél. Hozzátette, ezek az óvintézkedések azonban önmagukban nem érnek semmit, bizony a szabályokat is ismerni kell és be kell tartani.

A hivatalos megnyitó után a fiatalok több csoportra oszlottak, voltak, aki a biciklipályát próbálták ki, voltak, aki autóba szálltak és fékpróbát tartottak, a kamionban pedig megkezdődtek az előadások.


A Magyar Autóklub a közlekedésbiztonsági oktatással hosszú távú tudatformálást szeretne kialakítani a résztvevők gondolkodásában az elméleti és gyakorlati bemutatók segítségével. A gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertetik meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek a megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

Gyermekek a középpontban

Az általános iskolás diákok, életkorukból adódóan a közúti forgalomban csak gyalogosan vagy kerékpárral vehetnek részt. A KRESZ-ismeretek és a kerékpározás vezetéstechnikájának elsajátítása számukra is kötelező érvényű. A technikai elemek gyakorlására, azok elsajátítására „Ki a mester két keréken?” elnevezéssel ügyességi és szabályismereti tanpályát alakítottak ki a szervezők.

A közúti jelzésekkel, veszélyes forgalmi helyzeteket bemutató útszakaszokkal, kereszteződésekkel tarkított pályán sok olyan forgalmi helyzet megtalálható, amely a közúti közlekedésben résztvevőket a KRESZ szabályainak betartására, azok alkalmazására, gyakorlására készteti. A tanpályán belül különböző ügyességi feladatokat is meg kell oldaniuk a résztvevőknek: a rendkívül hatékony gyakorlatok, az egyensúlytartás, a kormányzás, a megfelelő sebesség megválasztása, a kanyarodás mind a kerékpár biztos kezelését teszik lehetővé.

A helyes közlekedésre felkészítetlen gyermekek hajlamosak arra, hogy körültekintés nélkül lépjenek az úttestre. A gyermekek többsége nem tudja helyesen megbecsülni a közlekedő jármű távolságát, még kevésbé a sebességét. A következmények szinte beláthatatlanok. Éppen ezért alakították ki a „Fékezd magad” elnevezésű állomást. Itt egy speciálisan átalakított járműben a gyermek a vezető melletti ülésre ülhetnek, és egy adott jelre ők fékezik le a felnőtt által vezetett gépkocsit. A jármű féktávolságának határára egy szivacsbábut helyeznek el, amelyet a gyermek által fékezett gépkocsi elgázol. Ezzel a feladatsorral a gyermek életszerű körülmények között éli át azt a jelenséget, hogy ha féktávolságon belül a közeledő jármű elé lép, szinte semmi esélye sem marad a baleset elkerülésére.

Elméleti és gyakorlati oktatás

A gépjárművezetők vezetéstechnikai továbbképzését is fontos feladatnak tekintik, ezért elméleti és gyakorlati oktatással is készülnek számukra. Az elméleti oktatás során felelevenítik a KRESZ néhány kiemelten fontos szabályát, bemutatják a vezető, az utasok és a gyermekülések helyes elhelyezkedését a gépjárműben, elmondják, hogy vészhelyzetben hogyan kell irányítani az autót, mekkora a helyes követési távolság, mik a takarékos vezetés ismérvei.

A gyakorlati oktatás során kipróbálhatják a vészfékezést száraz és vizes pályán, a féktávolságon belüli akadály kikerülését, az üzemi fék meghibásodása esetén a jármű fékezését a kézifék, mint vészfék használatával, valamint a frontális ütközés elkerülését.

Ecodriving - Előadás a gazdaságos és környezettudatos járművezetésről

A környezettudatos vezetési stílus előnyei:
Biztonsági - Javítja a közúti biztonságot, a vezetési képességeket.
Környezetvédelmi - Csökkent üvegházhatású gázkibocsátás, csökkent helyi légszennyezés, alacsonyabb zajkibocsátás.
Pénzügyi - Üzemanyag megtakarítás, 5-15% hosszútávon, alacsonyabb járműfenntartási költségek, balesetek számának és költségeinek csökkentése.
Szociális - Felelősebb gépjárművezetés, stresszcsökkentés.

A vizsgálatokból kiderült, hogy szükséges a járművezetők folyamatos képzése, ezen belül sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a magatartási és pszichológiai felkészítésre, készségeik fejlesztésére. A statisztikai adatok mutatják, hogy a gyermekbalesetek száma csökkent.

Magyar Autóklub a motorosok szolgálatában is

A „Biztonságosan Közlekedni Egy Életúton” országjáró rendezvénysorozat keretein belül a MOL támogatásának köszönhetően a közúti forgalomban motorkerékpárral közlekedőknek is kínálnak érdekes és hasznos tanácsokat, programokat. A közlekedésbiztonsági rendezvény keretében a motorosok számára külön kialakítottak egy rutinpályát, melyen szervezett formában szakoktató segítségével vezetéstechnikai képzéseket szerveznek, fékhatás mérő berendezés segítségével ellenőrzik a motorkerékpárok fékteljesítményét, a segédmotor kerékpárok fékhatás- és teljesítmény mérését is elvégezik. Ellenőrzik a világító és jelzőberendezések helyes működését, beállításukra, javításukra tanácsot adnak. Szakoktató segítségével a motorozást szolgáló szakszerű tanácsadást nyújtanak a biztonságos közlekedés érdekében (passzív biztonsági eszközök használatának szükségessége, jogszabályi kötelezettség alapján elindulás előtti ellenőrzések, „túlvállalás” veszélyei).

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki