Főoldal » Hírek » Közélet
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Ünnepélyes műszerátadó a Szent Borbála Kórházban

2018.04.10. kedd 15:28

Tatabánya város és Környe Önkormányzata, valamint a Becton Dickinson Magyarország támogatásával három nagyértékű berendezés érkezett a kórház Tüdőgyógyászati-, Kardiológiai-, és Neurológiai Osztályára.

A tatabányai gyár elkötelezett támogatója az intézménynek, ennek a jó kapcsolatnak közel évtizedes hagyománya van. Idén, 2018-ban az önkormányzattal összefogva, közösen az eddigi legnagyobb összegű adományukkal támogatják a kórházat. Az ünnepélyes sajtótájékoztatón bemutatott eszközök együttes értéke meghaladja a 10 millió forintot.

A Tüdőgyógyászati Osztályon mintegy 100-120 fekvőbeteget, két szakrendelésén, brochológiai és immunológiai-allergológiai szakambulanciákon közel 1200 beteget látnak el havonta. Ez a nagyforgalmú betegellátó egység több digitális felvételek készítésére és továbbítására alkalmas készülékekkel is rendelkezik.  A korszerű berendezésekkel készített képek, valamint a CT és MR felvételek minőségi értékeléséhez, a megfelelő diagnózis és terápia beállításához elengedhetetlen a mai napon átadott úgynevezett leletező munkaállomás.

Koronária Őrzőbe kerül a lélegeztető készülék. A Kardiológiai Osztály 12 ágyas részlegén történik a sürgősségi kardiológiai esetek ellátása: szívinfarktus, ritmuszavarok, heveny szívelégtelenség kezelése, valamint pacemaker központként itt kerül sor végleges ritmusszabályozó beültetésekre. Mindeddig a részleg nem rendelkezett lélegeztető készülékkel, szükség esetén az intenzív osztály mobil respiratorát használták. A gép a légzési elégtelenség terápiájának életmentő eszköze. Az osztály ellátási területéhez 28 település tartozik.

A Neurológiai Osztály főprofilja a stroke betegek ellátása. Három évvel ezelőtt uniós pályázati forrásból megfelelő számú betegőrző monitorral szerelte fel a kórház az egységet.   Azonban az ellátási terület bővülése, valamint az ágyszámnövekedés indokolttá tette további készülék beszerzését, amit a jelen támogatásból sikerült megoldani. A többfunkciós betegőrző monitor az agyérkatasztrófát szenvedett betegek ápolása során használatos. Ezek a betegek sokszor már súlyos, életveszélyes állapotban kerülnek kórházi felvételre és ilyenkor nélkülözhetetlen az életfunkciók – légzés, szívműködés, vérnyomás – folyamatos ellenőrzése. A kezelés során is felléphetnek olyan súlyos mellékhatások, amelyek időben történő észlelése életmentő lehet.

A most kapott felszerelések lehetővé teszik, hogy a Szent Borbála Kórház területi szerepének maximálisan megfeleljen.

 

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki