Főoldal » Hírek
Hibabejelentő
Betűméret növelése@@portlet.resetfontsize@@

Vigyázzunk az értékeinkre!

2018.02.06. kedd 10:57

 A betörések, lopások során az elkövetők a lehető legkisebb kockázatot vállalva a legnagyobb anyagi haszon megszerzésére törekednek.

Amennyiben a vagyonbiztonságunkat növeljük, úgy az elkövető lebukásának kockázatát is emeljük. Ha olyan védelmi rendszert lát – vagy csak vélelmez – ami őt hosszabb ideig feltartóztatja, inkább odébb áll.

A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók (ajtók, ablakok) erőszakos kinyitásával követik el.  A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, míg a családi házaknál a bejárati ajtó mellett a takarásban lévő ablakok, teraszajtók is ide sorolhatóak. Amennyiben régi, rossz minőségűek a nyílászárók, a betörő munkája egyszerűbb lesz.

Az ajtóra felszerelt kiegészítő zárak, hevederek növelik a biztonságot, de ezek legyenek fúrás és letörés védettek.

Bár anyagi ráfordítást igényel, a mechanikai védelem mellett (zárak, vasalatok, rácsok, stb.) mellett az elektronikus biztonságtechnikai eszközök alkalmazása is. A különböző riasztórendszerek (nyitásérzékelők, kamerák) választéka hatalmas, a házilag szerelhető olcsó rendszerektől kezdve a profi rendszerekig minden kapható, az ár is széles skálán mozog. A legegyszerűbb védelem is jól jöhet, ha a betörőt megzavarja. A riasztó rendszerek működhetnek helyi hanghatással, de jelezhetnek mobiltelefonunkra, vagy vagyonvédelmi cégek vonuló szolgálatához.

Fontos! A lakóközösségek összefogás, egymás segítése. A jó közösségek tagjai figyelnek egymásra, illetve azok vagyontárgyaira.  Ez a tény riasztólag hat a betörőre, az ilyen területeket nagyívben elkerülik. 

Értéktárgyak biztonsága:

Az otthon tartott értékeket érdemes a falhoz, vagy a padlóhoz rögzített széfben tárolni. A betörők főleg a készpénzt, és ékszereket keresik, rutinosan dolgoznak, könnyen megtalálják a lakásban elrejtett értékeket.

Javasolt az értékesebb vagyontárgyakról leltárt készíteni, amibe a jellemző tulajdonságait (típus, sorszám, egyedi azonosító) jegyezhetjük fel, csatolhatjuk a róla készített fényképet is.

A vagyontárgyak biztonságának növelése a szakemberek fantáziáját is megmozgatja. Ilyen megoldásként említhetjük a DNS technológiát, mely egy emberi szintetikus DNS molekulát tartalmazó festékanyaggal – mint ujjlenyomat – tudják a tárgyakon hagyni, melyet később egyértelműen össze tudják kötni a tett színhelyével.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, az észlelést követően azonnal értesítse a rendőrséget, kérjen segítséget a 112-es segélyhívó számon.

  • cím:
  • telefon:
  • fax:
  • e-mail
Helyiszaki