Tiszapéterfalva (Ukrajna)

A Tisza bal partján, városunktól mintegy 416 km távolságra található kárpátaljai település 2015-től áll testvérvárosi kapcsolatban Tatabányával. Lakosságának 96% magyar nemzetiségű, akik hagyományaikban, történelmükben őrzik és ápolják gyökereiket, magyarság tudatukat.   Önkormányzatunk nagy hangsúlyt fektet a Kárpát-medencei népek összetartozás tudatának erősítésére, az erre irányuló együttműködések kialakítására és fenntartására.

A tiszapéterfalvai testvérvárosi kapcsolat célja a két önkormányzat tapasztalatcserén alapuló együttműködése, hivatalos, szervezeti és civil kapcsolatainak ápolása, kapcsolatrendszerének élő, segítő működtetése és az új kapcsolatok kialakítása egyaránt.

Tiszapéterfalva a mi városunkhoz hasonlóan, már az őskorban lakott település volt, melyet 1220-ban Villa Petur néven említenek először. Megközelítőleg kétezer fős lakossága nagyrészt református, de megtalálható a görög katolikus és az ortodox felekezet is. Kulturális és oktatási életének eleven voltát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 600 lelkes művelődési otthont, magyar tannyelvű óvodát, általános- és középiskolát működtet. Több hagyományőrző csoportja, valamint a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülete és a Pro Patria Magyarságért Civil Szervezete is aktív, tevékeny munkát végez.

A település évek óta sikerrel működő rendezvénye a Tiszaháti Munkácsy Mihály Művésztábor, a Kárpátaljai Kulturális Könnyűzenei és Tánc Fesztivál és a Kárpátaljai Magyar Történelmi Jurta Tábor is. Az ide látogatóknak érdemes megtekinteni a György Endre kastélyban található, méltán híres Péterfalvai Képtárt, mely a kárpátaljai festők munkáinak ad otthont.

Tiszapéterfalva testvérvárosai: Tatabánya, Berekfürdő, Tivadarfalva