Székelyudvarhely (Románia)

Székelyudvarhely és Tatabánya testvérvárossá válását a főként civil szervezetek együttműködésének eredményeképpen megerősödött kapcsolat alapozta meg. A 2000. április 28-án megszülető testvérvárosi együttműködési megállapodás célja, hogy a két településen, Erdélyben és az anyaországban élő magyarság közti kötelékét erősítse, biztosítsa a kapcsolattartást, önkormányzataik, civil szervezeteik közti tapasztalatcserét, valamint elősegítse a kommunikációt.

A tatabányai Edutus Főiskola kihelyezett tagozata 1998. óta működik Székelyudvarhelyen, mely nagy szerepet játszott a határon túli magyar testvérváros kiválasztásában. Székelyudvarhelyi képzési helyszínnel főiskolánk Kereskedelem és marketing szakirányán magyar, egyes szaktantárgyak esetében angol és román nyelven folyik az oktatás.

Az Erdély területén - Tatabányától mintegy 708 km távolságra - található Székelyudvarhely a 36.234 ezer fős lakosságszámával a második legnagyobb város Hargita megyében. Lakóinak 96%-a magyar nemzetiségű, így Romániában a harmadik legnagyobb magyarországi település, és egyben Székelyföld történelmi, és az erdélyi magyarság egyik szellemi központja. A Nagy-Küküllő felső szakasza mentén fekvő megyei jogú város fontos közlekedési csomópont is egyben.  

Csak úgy, mint Tatabányának, úgy Székelyudvarhelynek gyökerei is évezredekre nyúlnak vissza. Első említést a településről Uduorhel néven az 1334-es pápai nyilvántartást tesz, 1448-tól már Udvarhely néven szerepel. 1485-től mező-város, 1558-ban pedig Izabella királyné jóvoltából már pecsét és címerhasználatra jogosult város.

Látnivalói a város szélén található Jézus-Szíve kápolna karéjos-centrális templom, az 1895-1896-ban, eklektikus stílusban Stehlo Otto tervei alapján épült Városháza, a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és Templom, melynek híres diákja volt a nagy mesemondó, Benedek Elek is; az 1787–1793 között, késő barokk stílusban épült Római katolikus plébániatemplom, a Székely Támadt vár, Budavár, Székely Kálvária  és a szinte felsorolhatatlan sokaságú egyéb műemlék és nevezetesség, természeti látnivaló.

Székelyudvarhely testvérvárosai: Tatabánya, Buda, Békéscsaba, Barcs, Szabadka, Várkerület, Vác, Dunaszerdahely, Soroksár, Törökbálint, Tihany, Cegléd, Hajdúdorog, Zoetermeer