Selmecbánya (Szlovákia)

Tatabánya és Selmecbánya testvérvárosi kapcsolatának létrejötte a két település múltjának, bányászati hagyományainak,és ezen hagyományok kialakulásának egy tőről való fakadása miatt adott volt. A Tatabányától 143 km távolságra fekvő felvidéki településsel való kapcsolatot városunk kezdeményezte, melyet Selmecbánya vezetősége örömmel fogadott. A testvérvárosi kapcsolat megkötése a Jó Szerencsét! Emlékévhez kötődik, hivatalossá

2017. szeptember 8-án, a Selmecbányán megkötött Testvérvárosi Együttműködési Megállapodás aláírásával vált.

A Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvány rendszeresen részt vesz a selmecbányai bányászati programokon, és 2014-ben a Tatabányai Múzeum is kapcsolatot kezdeményezett Selmecbánya Múzeumával. A testvérvárosi kapcsolat célja a már meglévő kapcsolat erősítése, a közös bányász múlt hagyományainak ápolása.

A két nemzet kapcsolata azonban sokkal messzebbre nyúlik vissza, és a szlovákok története nehezen lenne elválasztható a középkori Magyar Királyság történetétől. A 6-7. században Kárpát medencébe érkezett nép történelme a magyar honfoglalókéval az ezeréves együttélés során összefonódott.  Ezen együttélés sokféle közösséget hozott létre a két nemzet között.

Az UNESCO Világ természeti és kulturális örökség listáján szerepelő Selmecbánya, ha mondhatjuk így, minden bányavárosok atyja.  A "Terra banesium" – avagy a bányászok földje. A régi monda szerint a város melletti lelőhelyet egy pásztor találta az Óhegy lábánál, aki két gyíkot, (szalamandert) látott összeszaladni. A gyíkok egyikének hátán arany, míg a másiknak ezüst por volt. A monda szerint ez jelezte az értékes ércvagyon jelenlétét.

A bányász település azonban nem csupán arany és ezüst bányáiról híres. A bányászat oktatását, bányamestereinek kinevelését a világon egyedülálló módon és elsőként Akadémiája kezdte meg. Ide jártak a világ minden tájáról a bányadiákok a híres selmecbányai akadémiára mely először kohászati és bányászati, majd erdészeti képzést is nyújtott. A bányászati és kohászati képzése igazi, ma is őrzött hagyományrendszert alakított ki, mely aztán elterjedt az egész világon, és meghonosodott többek között nálunk, Tatabányán is.  Selmecbánya, mely egyben a hozzánk legközelebb eső testvérvárosunk is, a Magyar Királyság egykor legjelentősebb bányavárosa volt. A szeptemberi Selmecbányai Szalamander Napok rendezvénye a hajdanvolt bányavárosnak állít emléket, és az ország, sőt a világ minden pontjáról érkeznek látogatói.

Selmecbánya nevezetességei pedig mintha mind egytől egyig történelmének őreként állnának. Az Újvár (más néven Leányvár) Selmecbánya talán legismertebb jelképe, reneszánsz őrtorony. A Fritz-ház, mely ma a Bányászati Levéltár épülete, Az Óvár, melynek helyén állt Selmecbánya első temploma, a Krecsmáry-ház, a Bányászati Akadémia első épülete, itt hangzott el az Akadémia első előadása.

A Kamaraház a középkori bányaigazgatás központja volt. A Botanikus kert és a Bányászati és Erdészeti Akadémia egykori épületeivel a világ első műszaki felsőoktatási intézménye volt. A Klopacska vagy Kopogó, tornyában felfüggesztett keményfa deszkán való kalapácsütésekkel jelezték a bányászok számára a műszak kezdetét.

De ide látogatóknak érdemes megtekinteni a templomait is: A Nagyboldogasszony Plébániatemplom, Az Evangélikus templom, Szent Katalin templom patinás épületek, a Selmecbányai Kálvária pedig a város minden pontjáról látható. A Városháza a szlovákiai település hét csodájának egyike, melynek különlegessége óratornyában rejlik: itt a kismutató jelzi a perceket, a nagymutató pedig az órákat.

Múzeumai között kiemelkedő helyet foglal el a Szlovák Bányászati Múzeum, Óvár, Újvár, Berggericht – ásvány kiállítás, a Selmecbánya és környéki alkotók munkáit bemutató Jozef Kollár Galéria, a Szabadtéri bányászati múzeum, az egykor vízelvezetést szolgáló Glanzenberg altáró, a késő barokk 18. századi Szentantali Múzeum, és a fiatal művészek munkájába betekintést engedő Schemnitz Galéria és a Hodruszi Mindszentek bánya, mely egy középkori szépen felújított bánya példája, ahol az aranymosást is kipróbálhatják az érdeklődők.

Selmecbánya testvérvárosai: Tatabánya, Sopron, Huenenberg (Svájc), Moravská Třebová (Csehország), Ptuj (Szlovénia), Soragna (Olaszország)