Christchurch (Anglia)

Az angol Christchurch városa 1992-ben Aalen testvérvárosaként került kapcsolatba Tatabányával, és ez a kapcsolat 1993. augusztus 7-én, a testvérvárosi együttműködés megkötésével hivatalossá is vált.  

A két város testvérvárosi együttműködése a helyi gimnáziumok nyelvoktatásának területén hasznos szerepet játszik, de a civil összefogás terén is fejlődő kapcsolatként tarthatjuk számon, ahol a találkozások színtere főként az aaleni helyszínű Birodalmi Napok rendezvénye.

A két település testvérvárosi kapcsolata némiképp különbözik Tatabányának a többi testvérvárossal való kapcsolatától, hiszen népességének életkor szerinti összetételét tekintve
– 30%-a 65 év feletti lakos – életmódja nyugodtabb, mindennapjai lassabb tempóban, kevéssé aktívan telnek.

Christchurch Dél-Angliai, festői szépségű borvidék. Történelmileg Hampshire megyében a Dorset közigazgatási körzetbe tartozik.  Közel 50 ezres népességszámával fontos kereskedelmi kikötő, ahol a 12. században védelmi rendszert építettek ki. Ősi település, mely a hetedik században jött létre. Két folyó, az Avon és a Stour találkozásában fekszik, és repülőterén 1940-ben egy fontos Airspeed gyárat hoztak létre, mely a nagynevű Royal Air Force, azaz a Brit Királyi Légierő számára gyártott repülőgépeket. A népszerű, mintegy évi 1,5 millió látogatót vonzó turisztikai központot a kikötője és a strandja, valamint történelmileg fontos épületei, csodás természetvédelmi területei teszik vonzóvá.

Christchurch népszerű úticél nyugdíjasok számára is.  Nyugalmat árasztó természeti környezete, igazi kis angliai háborítatlan békéje, történelmi emlékhelyei teszik a látogatók számára emlékezetessé. Polgármesteri Hivatala már 1297 óta működik. A közelben található Bournemouth Repülőtér az ország legforgalmasabb nemzetközi repülőtere.

Christchurch testvérvárosai: Tatabánya, Aalen, Christchurch (New Zeland) és Saint-Lô.