Aalen (Németország)

Az első és legrégebbi testvérvárosi kapcsolata Tatabányának Aalennel épült ki, mely nem csak protokolláris jellegű, hiszen a város számos intézménye tart fenn partneri, baráti kapcsolatot a tőlünk 803 km-re fekvő településsel.  

A Németország déli részén található Baden Württemberg állambeli Aalen 1987. október 22 óta, testvérvárosa Tatabányának. A Kocher folyó parti, 67 ezer lakosságszámú, kézművességgel és mezőgazdasággal foglalkozó település lakói, és a helyi, főként német nemzetiségű közösségek együtt őrzik a hagyományaikat, ápolják a német nyelvet. Városunk intézményei, zeneiskolái, német nemzetiségi iskolái és óvodái is kölcsönösségen alapuló, jó kapcsolatot tartanak fenn Aalen városának ezen intézményeivel. Önkormányzataink tapasztalatainak cseréjével segítik egymást, megteremtve a hatékony kommunikációt.  

De nem csak a hivatalos, hanem civil kezdeményezésekkel is kapcsolódik a két város, a testvérvárosi találkozók alkalmával pedig határokon átívelő barátságok is szövődtek.

Az aaleniek, akárcsak a tatabányaiak, barátságosak és vendégszeretők. Az 1240-ben Stanfer Friedrich császár alapította városban járva érdemes megtekinteni a Limes Múzeumot, ahol visszarepülve az időben az egykori Római Birodalom erődítményének és piacának romjait láthatjuk; megcsodálhatjuk az evangélikus templomot, Aalen különleges favázas kézműves házait, és a régi városháza épületét egyaránt.