MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG – AZ ERÉNYÖV TITKOS TÖRTÉNETEI

“Mítosz és valóság – az erényöv titkos történetei” címmel az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum készített nagy sikerű vándorkiállítást, amely most a Tatabányai Múzeumban kerül bemutatásra.
Az erényöv használatának eredete a közhiedelem szerint a keresztes háborúk korában, célja az asszonyi hűség biztosításában keresendő. Ez az elképzelés azonban hamis, egy 18. századi mítoszon alapul. Ekkor “tudományosították” ugyanis az erényövet, amit egyre többen készpénznek is vettek. Hamisítványok tucatjai készültek, amiket lelkesen vásároltak fel a múzeumok. A 19. században bukkant fel újra az erényöv, és terjedt el oly’ mértékben, hogy még a divatlapok is hirdették. Használata a 20. század elejéig maradt fenn.

Az erényöv valódi története sokkal inkább a modern korról szól, pontosabban arról, hogy a modern kor a felvilágosodás századaitól kezdve hogyan akarta a középkor kultúráját szemlélni.

 Ehhez kapcsolódik “… és mégis, mi volt a szoknya alatt?” címmel az a tárlat, amely válogatás a Tatabányai Múzeum viselettörténeti gyűjteményéből. A kiállítás az 1800-as évek végétől az 1960-as évekig követi nyomon a fehérneműdivat változását, sajátos szemszögből rámutatva a különbségre a polgári és paraszti szépségideál és mentalitás között.

 A kiállítás június 30-ig lesz látogatható a Tatabányai Múzeumban.


MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG – AZ ERÉNYÖV TITKOS TÖRTÉNETEI