Komárom-Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

 

Igazgató: Hortobágyiné Lendvai Virág Cím: 2800 Tatabánya, Kodály tér 3. Telefon: 34/310-743, 30/556-4297
E-mail: tb.szakszolg@gmail.com  


A Komárom-Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székhelyintézménye alá tartozó tagintézményként működik a szakszolgálat.

Ellátási területük: Tatabánya, Szárliget, Szomor, Gyermely, Tarján, Héreg, Vértessomló, Várgesztes, Környe, Vértesszőlős

A szakszolgálat által ellátott gyermekek életkora: 0-23 év

 

Feladatai:

Nevelési tanácsadás: Prevenciós tevékenység, szűrés, terápiás ellátás (beilleszkedési, tanulási, magatartás nehézséggel küzdő gyermekek számára), pszichés vizsgálatok és gondozás, folyamatdiagnosztika és tanácsadás.

Tankerületi szakértői bizottsági tevékenység: beilleszkedési, tanulási, magatartás nehézséggel küzdő gyermek/tanulók komplex vizsgálata, felülvizsgálata, szakvélemények készítése, iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapításához iskolaérettségi vizsgálat, sajátos nevelési igény gyanúja felmerülése esetén Megyei Szakértői Bizottsághoz irányítás.

Gyógytestnevelés: A gyermekek, tanulók speciális egészségügyi célú testnevelési foglalkoztatásának biztosítása, ha az iskolaorvosi vagy szakorvosi vizsgálat gyógytestnevelésre utalja.

Korai fejlesztés, konduktív pedagógiai ellátás, gyógypedagógiai tanácsadás: A központi idegrendszeri sérültek konduktív nevelése, a sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztése és gondozása a szakértői bizottság véleménye alapján.

Logopédia: a beszédindító terápia a hang- beszéd- és nyelvfejlődési elmaradás esetén, az 5 éves gyermekek körében kötelező logopédiai szűrés, és az eredmények alapján szükséges esetben heti 2 óra logopédiai terápia, a nyelvi-kommunikációs zavarok javítása, a diszlexia, a diszortográfia, a diszgráfia, a diszkalkulia megelőzése céljából terápia, a beszéd technikai és tartalmi fejlesztése.