Ügyeljünk fűtési berendezésünk és kéményünk tisztaságára!

Télen a fűtési szezonban megsokasodnak a szén-monoxid veszéllyel és mérgezéssel kapcsolatos esetek és hírek, hiszen ilyenkor használjuk napi rendszerességgel fűtési berendezéseinket.

Nagyon fontos ebben az időszakban ezen berendezések valamint a kémény szakszerű ellenőrzése, hogy elkerülhessük az akár tragikus veszélyhelyzeteket is. Sokan nem rendeltetésüknek megfelelően használják kazánjukat, kályhájukat, kandallójukat és a tüzelőanyagot, ami a legtöbb baj forrása. Feltehetően a fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat, azonban ez jogszabályba ütközik. A tűzre dobott otthoni szemét nagymértékben szennyezik környezetünket és károsítják egészségünket, emellett könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő. A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben ilyen anyagokkal oldják meg a fűtést. A lerakódott koromréteg a fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire is. 

A fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával, a lerakódott korom eltávolításával, megelőzhetők a kéménytüzek valamint a szén-monoxid kialakulásának veszélye. Az ellenőrzés során a szakemberek megvizsgálják a kémény átjárhatóságát, és szükség szerint elvégzik annak tisztítását. Ha a kéményseprők mindent rendben találnak, méréseikkel és ellenőrzéseikkel igazolják, hogy a füstelvezető rendszerek kifogástalan állapotban vannak. Ha azonban hiányosságot fedeznek fel, azok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül szükséges gondoskodni, hogy elkerüljük a bajt.

Saját biztonságunk érdekében mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet a kémények és tüzelőberendezések karbantartására, továbbá biztosítsuk évente legalább egy alkalommal a kéményseprők bejutását otthonunkba.