Tatabánya is részt vesz a szűrőprogramban

Komárom-Esztergom megyében 22 település, köztük Tatabánya is részt vesz az országos reprezentatív szűrővizsgálatban.

A négy hazai orvosképző egyetem által elindított vizsgálat célja, hogy pontosan feltérképezzék hazánk átfertőzöttségét az új típusú koronavírussal, így fontos adatokkal támogathassák a kutatásaikat, és segítsenek a járvánnyal kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalában.

A Semmelweis Egyetem szakemberei két hét alatt a fővárosban és az ország 6 megyéjének közel 160 településén, mintegy 7000 ember szűrését végzik el. A szűrési programba bevont lakosokat a KSH reprezentatív mintavétellel választotta ki. A program sikerének alapfeltétele, hogy a vizsgálatra meghívót kapott lakosok minél nagyobb számban jelenjenek meg a szűrőállomásokon, vagy az otthonukban fogadják mintavételezőket. Minden, a szűrésen részt vevő állampolgár nemcsak saját maga és közvetlen környezete biztonságához járul hozzá, hanem további 500-1000 honfitársát is képviseli a reprezentatív mintán belül, ezáltal elősegíti a járvány megfékezését Magyarországon.  A szűrés minden résztvevő számára ingyenes, biztonságos és fájdalommentes.

Aki meghívót kapott, és részt vesz a szűrésen, megtudhatja, hogy jelenleg fertőzött-e, vagy már korábban átesett-e az új típusú koronavírus fertőzésen, és ezzel növelheti családja, szerettei, gyermekei biztonságát. Információt kap arról, hogy biztonságosan folytathatja-e tovább a munkáját, vagyis védheti a munkahelyét, munkatársait. Lehetővé teszi, hogy a szakemberek pontos képet kapjanak a magyarországi koronavírus helyzetről, a magyar lakosság átfertőzöttségéről, a vírus várható terjedéséről, hozzájárulhat, hogy a kutatók minél hamarabb megtalálják a vírus ellenszerét, gyógyítási és megelőzési lehetőségeit.

Az országos programban 803 kiválasztott megyebeli, köztük 158 tatabányai vesz részt: május 6-ára és 11-ére kaptak meghívót a KSH-tól a Huba Vezér utca 16. sz. alatti Orvosi Rendelőbe. Ők a részvételükkel támogatták, támogathatják a járvány leküzdését és a vírussal kapcsolatos kutatásokat, egyben védhetik családjukat és környezetüket.