Prágába utazhattak a győztes árpádosok

A Sóki András, Topercer Péter, Zámbó Balázs és Zsidek Bence alkotta "V4-ek Négye" csapat nyerte meg a „Középen vagyunk!” Visegrádi négyek komplex középiskolai tanulmányi vetélkedő döntőjét, így három izgalmas napot tölthettek Prágában.

A „Középen vagyunk!” Visegrádi négyek komplex középiskolai tanulmányi vetélkedő döntőjét még április 27-én, a Magyarság Házában tartották. A versenyet a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett programsorozat keretében az Oktatási Hivatal szervezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

A 11. évfolyamos tanulók között meghirdetett vetélkedőre 101 négyfős csapatban összesen 404 diák jelentkezett. A két online fordulón 7 csapat ért el kiemelkedő eredményt, így 28 diák mérhette össze tudását a budapesti döntőn.

A döntő során két előre megadott prezentációs feladatot, valamint különböző teszt-, kiegészítős és vaktérképes feladatokat kellett megoldania a csapatoknak. Témái többek között a V4 tagországok történelme, földrajza, olimpiai sporteredményei, világörökségi helyszínei, gasztronómiája, zászlói jelképei, szimbólumai, V4 együttműködés története, a magyar elnökség programja voltak.

A zsűri elnöke Lázár András Máté, V4 nemzeti koordinátor (Külgazdasági és Külügyminisztérium) volt. További zsűritagok: Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes (Oktatási Hivatal), Ötvös Zoltán, a versenybizottság elnöke, osztályvezető (II. Kerületi Polgármesteri Hivatal), dr. Szász Erzsébet tankönyvszerző, vezetőtanár (Kempelen Farkas Gimnázium), Száray Miklós tankönyvszerző, vezetőtanár (Apáczai Csere János Gimnázium).

A két részből álló, szóbeli és gyakorlati feladatokat tartalmazó versenyforduló a Tatabányai Árpád Gimnázium V4 4-ek nevű csapatának győzelmével ért véget, amelynek tagjai mellé az egyik prezentációs feladatnál Velencei Virág is csatlakozott, aki szlovák népviseletben egy szlovák népdalt adott elő. A négyfős csapat tagjai egyébként ugyanazok, akik decemberben a PénzSztár versenyt is megnyerték. Felkészítő tanáruk akkor is, most is Zámbóné Borvendég Katalin volt.

A tatabányai csapat május 23-26. között járta be Prágát, ahová vonattal érkeztek. Már az első nap egyedülálló élményt tartogatott számukra. A pályaudvaron Magyarország Prágai Nagykövetségének munkatársai várták őket és a nagykövetségre vitték a csapatot, ahol a nagykövet távollétében Szesztai Dávid tanácsos, első beosztott fogadta és vendégelte meg őket, és mintegy másfél órán keresztül beszélgethettek vele a követség feladatairól és az aktuálpolitikai eseményekről.

Szállásuk a Balassi Magyar Intézetben volt az óvárosban, ahol szintén szeretettel fogadták őket és lehetőségük nyílt megismerni az intézet aktuális kiállítását, könyvtárát, munkáját, küldetését.

A három nap során lehetőségük volt idegenvezetéssel bejárni Prága történelmi nevezetességeit (vár, zsidó negyed, óváros, újváros, "Eiffel-torony", zsinagógák, székesegyház), a múzeumokat (Museum of Senses, Museum Of Apple's History); megkóstolhatták a cseh konyha ételeit; graffitiztek a John Lennon nevével fémjelzett falra.

Életre szóló élményekkel gazdagodtak.

Gratulálunk!