Óvodavezetőkkel nyitották meg a tanévet

Idén kivételesen nyáron sem zártak be a tatabányai óvodák. A tavaszi veszélyhelyzetben a szülők otthon maradtak a gyermekekkel a szabadságuk terhére, így a nyári hónapokban folyamatosan biztosította a város az óvodai ellátást.

 

"A veszélyhelyzet alatt rengeteg segítséget kaptunk az óvodák és bölcsődék munkatársaitól, a város ellátásában oroszlánrészt vállaltak, elég csak a napi meleg étel kiszállításra, vagy a maszkosztásra gondolni.

Mindemellett nyáron a járványveszély fokozatos csökkenésével az óvodákat újranyitottuk, rövid időn belül 80%-os kihasználtsággal működtek az intézmények, ami jól mutatja, hogy a tatabányai családoknak mekkora segítséget jelent az óvodapedagógusok nevelőmunkája." - mondta a rendezvényen Szücsné Posztovics Ilona polgármester.
 

Az intézmények kihasználtsága átlagosan 50 százalék körüli volt, így lehetősége nyílt az intézményvezetőknek a szabadságok kiadására.

 

Folytatódik az Arany óvoda felújítása és bővítése, ahol a fejlesztő és mozgásfejlesztő szobákat, fogadóórákra-, illetve óvodai eszközök tárolására alkalmas helyiségeket alakítanak ki. A volt csecsemőotthon (a jövőben egészségügyi szolgáltató) épületével összekötő szárnyban gyermek mosdó, sószoba, irattár, nevelőtestületi és könyvtárszoba, kiszolgáló helyiségek létesülnek. Az új épületszárnyban tornaszoba kap helyet a hozzá tartozó eszközökkel és szertárral.

Egyéni fejlesztést szolgáló speciális felszerelések beszerzésére is sor kerül. Az egész épületre vonatkozó energetikai felújítás (külső homlokzati falak, zárófödém/tető, lábazat hőszigetelése, régi nyílászárók cseréje), valamint projektarányos akadálymentesítés is része a projektnek, amely várhatóan jövő júniusban fejeződik be.

 

Minden óvoda alapító okiratába bekerült a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása. Városunkban a Sárberki Óvoda koordinálásában működik az a hálózat, amely a szakszolgálat által meghatározott fejlesztéseket megvalósítja az összes óvodában. Mivel egyre több SNI-s gyermek igényli a speciális fejlesztő foglalkozásokat, szükség van arra, hogy - ahol az lehetséges - a saját óvodájában valósulhasson meg mindez.

 

Az idei tanévtől változott az óvodai felvételi eljárás. A Belügyminisztérium adatbázisa alapján az óvodaköteles gyermekeknek a körzeti besorolás szerinti intézményben kell jelentkezniük tanévkezdéskor. A gyermeket, születésekor az édesanya címére jegyzik be. Ha az közben megváltozik, de a gyermeket nem jelenti át a család, az óvodai besorolása az eredeti cím körzetében marad.

 

Tatabányán szeptemberben 478 gyermek kezdi meg az óvodás éveit. A pandémia miatt elmaradtak tavasszal a nyílt napok, ahol a szülők és kisgyermekeik meglátogathatták volna az óvodákat, tájékozódhattak volna az egyes intézmények pedagógiai programjáról. Ezt a lehetőséget csak augusztusban tudták pótolni.