Megalakult az új tatabányai közgyűlés

A tegnapi napon tartotta alakuló ülését Tatabánya Megyei Jogú Város közgyűlése, mely során városunk polgármestere Szücsné Posztovics Ilona, valamint a megválasztott képviselők mandátuma az eskü letételét követően hivatalossá vált.

Az ülésen a polgármester asszony javaslatot tett a közgyűlés jelenleg hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására, mellyel megteremtődtek volna a közgyűlésben résztvevő politikai pártokkal való közös munka feltételei a következő ötéves ciklusban.

A bizottsági feladatok áttekintését követően készült el az a javaslat, mely minimális változtatást eredményezett volna a bizottsági struktúrában. A szakértői vélemények alapján lehetőség nyílt az Oktatási és Kulturális Bizottság, valamint a Népjóléti Bizottság összevonására, feladatkörük megtartásával.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester asszony továbbra is fontosnak tartja, hogy alpolgármesteri szinten is legyen érdekképviselete az oktatásügynek, melyet ő maga is stratégiai ágazatnak tekint. Az oktatási alpolgármesteri feladatok ellátására az ebben már szakmai tapasztalatot szerzett John Katalint, a Fidesz-KDNP frakció tagját kérte fel, ugyanis a polgármester asszony határozott szándéka, hogy a város irányításában a közgyűlés mindkét politikai oldalának képviselői részt vegyenek.

A módosítási csomag fontos eleme volt, a Modern Városok Program megvalósításáért felelős tanácsnoki tisztség létrehozása, melynek betöltésére Szücsné Posztovis Ilona polgármester asszony Schmidt Csabát, a város előző polgármesterét javasolta. A tanácsnok elsődleges feladata a polgármester támogatása és a programmal kapcsolatos szakmai anyagok előkészítésében történő segítségnyújtás.
Az előző öt éves ciklus tapasztalatai alapján úgy tűnt, hogy Schmidt Csaba a Modern Városok Program tatabányai beruházásainak megvalósulását a szívügyének tekinti, ennek ellenére a tanácsnoki feladatokkal járó felelősséget és a jelenlegi polgármester támogatását nem vállalta.

A város zökkenőmentes működtetését lehetővé tevő javaslatcsomagot a Fidesz-KDNP frakció elutasította, álláspontjuk szerint nem volt elég idejük az előterjesztés áttekintésére.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester asszony felszólalásában elmondta, hogy a Fidesz-KDNP frakció által benyújtott 12 darab módosító indítvány ennek az érvnek ellentmondani látszik.

Fekete Miklós az Összefogás Tatabányáért frakció vezetője a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának módosító indítványait úgy értékelte, hogy azok a város működtetésének jóval drasztikusabb megváltoztatását eredményezték volna, mint a polgármester asszony által eredetileg benyújtott javaslatok.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester asszony kijelentette, ahogy eddig úgy a jövőben is nyitott minden további egyeztetésre, mely lehetővé teszi a hosszú távú érdemi munka megkezdését.