Köznevelési intézmények vezetőivel egyeztetett a polgármester

Tegnap a városi szolgáltató intézmények, városi tulajdonú cégek vezetőit hívta össze, a mai napon pedig a városi köznevelési intézmények vezetőivel cserélt eszmét Tatabánya polgármestere a várható jövőbeni intézkedésekről.

 

„A kormány által bevezetett rendkívüli jogrend azt is jelenti, hogy városvezetői hatáskörben kell több területtel foglalkozni. Most még béke állapot van, nem szeretnénk pánikot kelteni, a mai normál működést kell biztosítani, a köztisztaságra való fokozott odafigyeléssel.” – mondta el Szücsné Posztovics Ilona az egyeztetésen.

A polgármester előzetesen azt szerette volna felmérni, milyen kérdéseik, igényeik vannak az intézményvezetőknek a járvány kezelésével kapcsolatban. Szücsné Posztovics Ilona a városi köznevelési intézmények (óvodák és bölcsődék) esetében a higiéniás előírások betartásáról, a belterek, berendezési tárgyak fertőtlenítésének fontosságáról beszélt.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy a külföldről hazatért munkavállalók esetében kötelezően két hét szabadságot írnak ki, attól függetlenül, hogy a munkavállaló a kormány által megjelölt négy, magas fertőzöttségű országban járt vagy máshol. Ugyanez érvényes akkor is, ha a munkavállalóval egy háztartásban élő családtag érkezik haza külföldi tartózkodásból.

„Saját hatáskörben szigorúbb feltételeket is szabhatunk, ezért bármely külföldi országból érkezik haza a kolléga, kötelezően otthon kell maradnia a munkatársai és a gyermekek egészségének érdekében.” – mondta el Szücsné Posztovics Ilona.

Ezzel kapcsolatban egy felmérést indítanak a nevelési intézményekben dolgozók számára, a kitöltendő nyilatkozatokat a Humán Iroda készíti elő.

Polgármester asszony elmondta, az intézmények bezárását saját hatáskörben nem tervezi, nagyon komoly gazdasági problémát idézne elő a szülők otthon maradása. A gyermekek lázmérése és a beteg gyermekek haza küldése az alap protokoll részét képezi, ez ügyben a továbbiakban is így járnak el az intézményekben.

Az intézményvezetők a beiratkozási időszakot megelőző nyílt napokat lemondták. Polgármester asszony felajánlotta számukra azt a lehetőséget, hogy a Tatabányai Televízió bemutatkozó kisfilmeket forgat az intézményekben, és ezeket a kisfilmeket elhelyezik a városi és intézményi online felületeken, így részben pótolni tudják a bölcsődék és óvodák megismerését szolgáló nyílt napi rendezvényeket.