Kép-Ze-Let Nemzetközi Szobrász Szimpózium Tatabányán

A Tatabányai Alkotó Művészeiért Közalapítvány és a Tatabányai Múzeum szervezésében, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával az idei évben, június 4-től június 22-ig, 16. alkalommal rendezik meg a Kép-Ze-Let Nemzetközi Szobrász Szimpóziumot a Tatabányai Szabadtéri Múzeum, Ipari Skanzen területén.

A szimpózium kezdeményezője, művészeti vezetője a tatabányai származású szobrászművész, Lois Viktor, akinek 1987 és 1992 között készült hangszerszobraiból 1996-ban Hangfürdő címmel nyílt állandó kiállítása az egykori bányaüzem fürdőépületében. A műalkotások egy része 1993-ban szerepelt a Velencei Biennálén. Az állandó kiállítási tér megnyitásakor merült fel a gondolat Lois Viktorban, hogy a skanzenben az ott talált, vagy máshonnan beszerzett fémhulladékokból műalkotások hozhatók létre, melyek megvalósításhoz egy szobrásztábor adhatja a kereteket.

A szimpózium fontos eleme a magyar és külföldi művészek együttes részvétele, amely a művészi együttműködést, a személyes kapcsolatokat is erősíti, s így új lehetőségeket kínálhat az alkotói tevékenység kiteljesítéséhez. Fontos nyeresége a tábornak, hogy az itt készült alkotásokból az évek alatt szépen gyarapodó szoborpark jött létre, közel hatvan fémszobor látható a skanzen udvarán.

Az idei év sajátossága lesz, hogy a városhoz, mint ipari településhez köthető fémmegmunkálás mellett a kőszobrászat is elindul, a közeli tardosbányai, a világon egyedülálló vörös mészkőből. Az idén elkészülő kőszobrok nem csak új látványosságot jelentenek majd a szoborparkban, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a két nagyon különböző szobrászati alapanyagból készült művek egymást erősítsék az ipari skanzen sajátos kiállítási terében.

Az idei év újdonsága még, hogy az elkészült alkotásokból, A Vértes Agorája közreműködésével, a város központjában lévő Szent Borbála téren, június 23-án, szombaton 17 órakor szabadtéri kiállítás nyílik.

A Kép-Ze-Let Nemzetközi Szobrász Szimpózium 2018 résztvevői:

Yin Peet (Egyesült Államok) kőszobrász, a CAI nonprofit művészeti egyesület vezetője (Massachusetts)

Hwang Buh-Ching (Tajvan) fémszobrász, installációs művész, National Cheng Kong University Tainan City professzora. Az 1999-es Velencei Biennálén Tajvant képviselte műveivel.

Jen Ta-Hsien (Tajvan) fémszobrász, köztéri szobrai főleg rozsdamentes acélból készülnek.

Chang Chia-Ming (Tajvan) kőszobrász, köztéri szobrai a Hulian Nemzetközi Szobrász Szimpózium parkjában találhatók.

Chang Shu-Wei (Tajvan) kőszobrász, alkotásai Pintong városában láthatók.

Lois Viktor (Magyarország – Egyesült Államok) fémszobrász, Munkácsy Mihály-díjas alkotó. Az 1993-as Velencei Biennálén Magyarországot képviselte műveivel.

Szunyogh László (Magyarország) DLA szobrászművész, egyetemi docens, Nyugat-Magyarországi Egyetem. Művei Magyar Nemzeti Galéria, British Museum, Soproni Érembiennálé Ferenczy Béni Nagydíj

Varkoly László (Magyarország) festő- és szobrászművész, művei Magyar Nemzeti Galéria, Szombathelyi Modern Képtár, Tragor Ignác Múzeum, Vác.