Harmadfokú hőségriadó lépett érvénybe Tatabányán

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatalának Népegészségügyi Főosztálya tájékoztatása szerint Tatabányán a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladhatja a 27 C̊-ot, ami az egészségre ártalmas lehet. Ezért a város területére vonatkozóan 2019. 06. 12. szerdától 2019. 06. 16. vasárnap 24:00-ig III. fokozatú riasztás van érvényben.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők; de fokozottan kell figyelni a házi kedvencekre is. A hőhullám élettani hatásai lehetnek hőstressz, napszúrás vagy akár hőguta is. Városszerte több ivókút kínál felfrissülési lehetőséget a következő helyszíneken: Újváros - Árpád tér, Május 1. Park, a Vértes Agorája előtt, Jubileum Park, Turul emlékmű, Dózsakert – örökmozgó játszótér, Dózsakert sétáló utca.

Általános tanácsok a hőségriadó idejére:

  • Különösen ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljük a kávét és az alkoholtartalmú italokat, valamit a fokozott koffein és cukortartalmú szénsavas üdítőket, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein pedig vízhajtó hatású. Részesítsük előnyben, a vizet, ásványvizet, teákat, szénsavmentes üdítőket. Fogyasszunk paradicsomlevet, joghurtot, kefírt, vagy leveseket. Nagyon fontos a folyadékpótlás, igyunk naponta lehetőleg 3-4 litert az ajánlott frissítőkből, hogy megelőzzük a kiszáradást. Ne csak akkor igyunk, ha szomjasnak érezzük magunkat!

  • Tartózkodjunk a nehéz, zsíros, fűszeres ételektől, mert leterhelik a szervezetet. Fogyasszunk könnyű, lehűtött ételeket, leveseket, sok gyümölcsöt, zöldséget.

  • 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon, csökkentsük a szabadban tartózkodást a legrövidebb időre, ha lehetséges, a kora reggeli, vagy késő délutáni órákra időzítsük.  Ha mégis ebben a kritikus időpontban kell a szabadba mennünk, iktassunk be rövid pihenőket légkondicionált helyiségekben, ahol hűsölhetünk. Ilyen például a Vértes Center, OBI, Tesco Hipermarket, Interspar áruház, a Kormányhivatal, A Vértes Agorája, a legtöbb Spar áruház és a Penny Market. 

  • Használjunk a bőrtípusunknak megfelelő naptejet, óvjuk a fejünket a napszúrástól széles karimájú kalappal, vagy kendővel, viseljünk lenge öltözetet és megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveget

  • Lakásunkat lehetőség szerint sötétítsük el, húzzuk le a redőnyt, használjuk a sötétítőfüggönyt, az ablakokat tartsuk csukva. A szellőztetést időzítsük a kora hajnali vagy a késő esti órákra, vagy akár éjszakára.

  • A kisgyermekeket, csecsemőket árnyékban levegőztessük, a babakocsin legyen napernyő. Ne érjék őket a nap sugarai közvetlenül, lehetőség szerint ne sétáltassuk őket a legnagyobb hőségben. A gyerekek bőrét kifejezetten nekik készült magas faktorszámú naptejjel kenjük be.

  • Ne hagyjunk szellőzés nélküli parkoló autóban bezárva kisgyermeket, háziállatot!

  • Vízparton napozás után hűtsük le magunkat egy erre a célra kihelyezett zuhannyal, ne menjünk felhevült testtel a vízbe.

  • A krónikus betegségben szenvedők orvosukkal egyeztessék a rájuk vonatkozó teendőket hőhullám idején. A gyógyszereket tároljuk a megfelelő hőmérsékleten, ha ez a lakásban meghaladja a 25 Celsius fokot, tegyük be őket a hűtőbe.

  • Ha megtehetjük, naponta zuhanyozzunk többször, langyos, vagy hideg vízzel.

A 65 évnél idősebbek, szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők a melegben fokozódó panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz.