Civil szervezetek pályázatait várják

Érték- és közösségteremtés, valamint hiánypótlás. Ezek voltak annak a civil szervezetek számára meghirdetett tájékoztatónak a kulcs szavai, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Civil Információs Centrum és a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága tartott városunkban 2019. február 13-án.

„A Civil szervezetek jelene és jövője” című fórumnak Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala adott otthont. A fórumot Bereznai Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Civil Információs Centrum képviselője nyitotta meg.


A megnyitót követően Schmidt Csaba polgármester köszöntő beszédében kiemelte a civil szervezetek támogatásának fontosságát és arra buzdította a jelen lévő civil szervezetek, alapítványok képviselőit, hogy éljenek a számukra kiírt pályázatok lehetőségeivel. Hangsúlyozta az összefogás szükségességét, hiszen az önkéntesek elkötelezettségével, támogatásgyűjtő munkájával, a civil, az állami, az önkormányzati szervek és a gazdasági társaságok együttműködésével sikerre vihetők olyan projektek is, amit önmagában, egyik szféra sem lenne képes elvégezni.


Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat közgyűlési elnöke köszöntőjében elmondta, elismerés illeti a civil szervezetek munkatársait, önkénteseit, akik a jó cél érdekében a munkájuk mellett felvállalnak nemes ügyeket. Kiemelte, hogy az általuk összegyűjtött támogatással az úgynevezett 3 lábú finanszírozás (állam- önkormányzat - civil jellegű alapítványok, szervezetek) harmadik, fontos pillérét jelentik.
Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára előadásában a civil területet érintő célokról, kihívásokról beszélt. Valamint arról, hogy az idei évben változott a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) benyújtandó pályázatok rendszere. Újdonságként kiemelte, hogy lehetőség van egyszerűsített és összevont pályázati támogatás benyújtására is. Szó esett ezek igényelhető és keretösszegeiről is. Felhívta a figyelmet a pályázati határidők közelségére, továbbá ismertette a pályázatok bírálatainak fő szempontjait, melyek az érték- és közösségteremtés területére, valamint hiánypótló tevékenységekre helyezik a hangsúlyt.


Az eseményen elhangzott, hogy az idei, civil szervezetek számára nyújtható támogatások keretösszege jelentősen emelkedett, és mintegy 5,9 milliárd forintnyi támogatási forrás áll rendelkezésre.
A pályázatokról a Civil Információs Portálon http://civil.info.hu/ még több információt találhatnak az érdeklődők.