Tulipános ház turisztikai célú felújítása - TOP-6.1.4-15-TB1-2016-00002

A kedvezményezett neve: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: Tulipános ház turisztikai célú felújítása
A szerződött támogatás összege: 1.435.553.184 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt azonosító száma: TOP-6.1.4-15-TB1-2016-00002
 

A kedvezményezett neve: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: Tulipános ház turisztikai célú felújítása
A szerződött támogatás összege: 1.435.553.184 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt azonosító száma: TOP-6.1.4-15-TB1-2016-00002

Projekt célja:
A volt Bányatiszti Kaszinó Tatabánya bányaipari kifejlődésének, illetve a város építészeti kialakulásának egyik legfontosabb, a városi identitást meghatározó eleme. A projekt célja a jelenleg leromlott állapotban lévő műemlék épület felújítása és közösségi célú hasznosítása. A felújítással nemcsak eredeti szépségét kapja vissza az épület, hanem olyan látványosság jön létre a városban, amely jelentősen hozzájárulhat Tatabánya turisztikai potenciáljának erősítéséhez, emellett a helyi közösség számára is nyitott rendezvény központtá válhat.

A tervezett hasznosítás összhangban van az épület eredeti funkcióival, részben megtartja, részben új funkciókkal bővíti azokat. Az épület mintegy 1000 m2-es földszintjén az egykori bálterem felújításával konferenciák, bálok, esküvők, üzleti találkozók lebonyolítására alkalmas teret alakítunk ki, ami hiánypótló jelleggel bír a városban. A földszinten kap helyet a „zeneszalon” is, ami az eredeti kaszinó funkciót hivatott felidézni, továbbá más kisebb helyiségek, melyeket az aktuális szükséglethez igazodva lehet majd hasznosítani (klubrendezvények, tematikus estek, zenei programok, író-olvasó találkozók stb.) Az alagsorban – országosan is egyedülálló turisztikai attrakcióként – bányászati tematikájú interaktív játszóház létesül, ezen belül egy nagyméretű, a bányászati tevékenységet bemutató terepasztal kerül kialakításra. Az emeleten az építés utáni évtizedben készült két hátsó emeletbeépítés elbontásával visszaállításra kerül az eredeti állapot. A lebontásra kerülő épületrészben terasz kerül kialakításra, az emeleti helyiségek pedig kiállítótérként, illetve kisebb létszámú események, workshopok helyszíneként lesz majd hasznosítható.

Az épület határos a közelmúltban felújított Május 1. parkkal, ahonnan közvetlenül megközelíthető lesz az épületbe tervezett étterem és terasz. A kert nagy zöldfelületként kerül kialakításra, minimális burkolt felülettel, ami kerti rendezvényeknek ideális helyszíne lehet.

A Tulipános Ház felújítása jól illeszkedik az Óváros városrész megújítását célzó korábbi fejlesztésekhez, emellett integrálódik egy komplex turisztikai attrakció rendszerbe, aminek része a Gerecse Kapuja turisztikai projekt, a bányák és múzeumok (skanzen), a városi terek megújítása stb., s amelyek együttesen tehetik igazán vonzóvá Tatabányát turisztikai szempontból. A lehetőségek kiaknázása érdekében a megvalósítást stratégiailag is megalapozott marketing tevékenység kíséri majd.

Megvalósulási helyszín:
2800 Tatabánya, Népház u. 7. Hrsz: 2138

A teljes projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. december 31.

A projekttel kapcsolatos további információ:
Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala – Stratégiai és Pályázati Iroda
(telefon: 34/515-700/ 314-es mellék; e-mail: strategiaiiroda@tatabanya.hu)