Tatabányai Millenniumi Közpark fejlesztése - TOP-6.3.2.-16-TB1-2017-00001

Kedvezményezett neve: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt címe: Tatabányai Millenniumi Közpark fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 606 410 000 Ft

A támogatás mértéke: 100%A projekt célja:

A konstrukció céljainak megfelelően a projektnek köszönhetően a Millenniumi park egy klasszikus vonalvezetésű, részleteiben modern megformálású multifunkciós közparkká válik, amely egyrészt – elnevezése szerint – méltóbb környezetet biztosít a millenniumi emlékműnek, másrészt a lakosság igényeinek megfelelő rekreációs funkcióját is kiteljesedettebb módon töltené be, mely hozzájárul a város élhetőségének javításához. Nagy hangsúlyt kap a természetesség és a biodiverzitás növelése, a környezeti állapot javítása, a közlekedési infrastruktúrától történő nagyobb fokú elzárás, valamint a növényzet megfelelő formálása, a növényállomány bővítése a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodó növények előnyben részesítésével (növényzet megújulása, bővülő faállomány, új növények telepítése és virágosítás) a valódi parkhangulat elérése érdekében. A park bejárati részeinek kialakítása során hasonló arculatú, színvonalas fogadóterek várják majd az ide látogatókat. A jelenlegi spontán kialakult úthálózatot szervesen egymásba kapcsolódó, esztétikus terek rendszere váltja fel. A tóhoz közvetlenül kapcsolódó területeken kerülnek elhelyezésre a pihenés, a játék és a sportolás számára feltárt rekreációs területek, így a fejlesztéseknek köszönhetően létrejön a közvetlenebb kapcsolat a látogató és a vízfelület között. Célunk a kihasználatlan részek funkcióval való megtöltése, szem előtt tartva, hogy a városi rendezvények megvalósításához egy jól hasznosítható közösségi tér is kialakításra kerüljön, ezért a régi épített színpad bontásra kerül és a közelében egy új mobil színpadnak szükséges térrészt alakítunk ki.

A park méreteihez képest jelenleg kevés funkcióval szolgálja a látogatókat, ezért szükséges ezek új, látványos és kedvelt elemekkel gazdagítása: a központi nagy stég létrehozása pihenőfelületekkel, a jelenlegi sétányok felújítása, s ezek mellett újabbak kialakítása, valamint a környezetbe illő pihenő- és piknikhelyek elhelyezése a területen. A könnyebb (gyalogos és kerékpáros) megközelíthetőség és a környezetbe való szerves bekapcsolás (például a Jubileum Parkkal történő összeköttetés) érdekében új gyalogos hidak is létesülnek. A fiatalok örömére új rollpálya is biztosítja majd a felhőtlen kikapcsolódást. Jelenleg hiányzó elem, ám az alapvető igények kielégítéséhez elengedhetetlen egy nyilvános mosdó biztosítása is, mely jelen projekt keretében valósulna meg. A fent említetteken túl a jelenleg megtalálható, az idő próbáját kiállt funkciók és parkelemek közül több is megújításra kerül. Ilyen például az új játszótér és a megújult fitnesz hely, melyek a jelenlegi elhelyezkedésükhöz képest új helyen biztosítják a park látógatói számára a kikapcsolódást. A kutyatulajdonosok örömére egy kutyás játszótér is létesül, valamint a sziget környezete is megújul. A fejlesztés keretében a millenniumi emlékhely környezetének rendezésére is sor kerül. A projekt gazdaságélénkítő tevékenysége a park funkcionális sokszínűségének erősítése céljából egy kávézó létesítése, melyhez terveink szerint kapcsolódik majd egy vízfelülettel érintkező fogyasztói stég is.

A fejlesztéseket a települési arculatot és identitást fejlesztő soft elem egészíti ki, mely célja az itt élők városhoz kötődésének erősítése, helyben maradásának támogatása.

Mindezek megvalósulása esetén a megújuló Millenniumi park olyan, település szerkezetébe illeszkedő, minden korosztály számára vonzó, sokoldalú, szép és egészséges városi parkká válik, amely hosszú távú fenntarthatóságával a szabadtéri rendezvények és a kikapcsolódás központja lesz.A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. tavasz